nak join? klik banner ni yer

Friday, February 12, 2010

@ Dalila 1 tahun 4 Bulan 2 Minggu

Dah lama berniat nk update pasal milestone Dalila, tp selalu xsempat jer.. tapi kali ni..dah tekat np update kan jugak..buat kenang-kenangan Dalila bila dia besar nnt. Milestone kali ni, sejak dari bulan Dis 09 sampai skrg Feb 10..(1 tahun 4 bulan + 2minggu)

1. Merajuk
  • Kelakar sgt tgk Dalila merajuk tau..sambil menangis dia akan tutup muka dia dgn dua tapak tangan dia tu, pastu pusing arah lain..atau jarakkan diri dari Ibu/Abah..selalunya bila ada yg "tak kena" dgn kehendaknye lah..dia nk benda lain tapi kita tak bagi or bg benda lain kat dia.
2. Suka main...
  • Sorok2 dgn Ibu..selalunya Ibu yg akan menyorok/sembunyi di sekitar dlm rumah jer iaitu di bilik tidur(blkg pintu, tepi almari baju), ruang tamu (belakang sofa) atau di dapur (tepi peti sejuk, bawah meja mkn). Kadang2 Dalila dapat jumpa Ibu..kadang2 tak jumpa..so ada can Ibu nak peluk dia dari belakang...hihihi..bila Ibu dah letih nak berlari menyorok/sembunyi..dia dok tokal tgn/badan ibu sambil ckp ..jom..jom..(nak aka main lagi lah tu..)
  • suka main dgn sejadah..kekonon tiru gaya sembahyang lah..sujud tak kemana hala..kejap2 bgn tukar arah...skrg ni kalo kami nk solat, kena letak satu sejadah kat dia...pastu baru boleh masuk sembahyang...awahhh..awahhh...(ALLAH!..ALLAH!!) sambil tgn kat telingan.
  • Suka buat aksi tunggin buyung a.k.a aksi mcm org nk hantu..berdiri pastu kepala tunduk tgk kot celah kaki tu..risau jer bahaya kat tulang tengkok dia bila dia dok buat mcm ni.. ishhh..
  • Lesung batu Ibu..kadang2 dia masukkan barang2 mainan dia..kadang2 dia masukkan kai dia..alu lesung tu Ibu simpan tempat lain..sbb risau dia angkat -terjatuh kena kaki.
  • Tempat penyimpan beras Ibu..kalo sape2 yg guna tempat simpan beras turpaware mungkin boleh bayang kan mcm mana..Dalila suka main2 kat pemutar tu sampai penuh bekas sukatan beras di bawah tu..Padahal bekas ni dah letak atas kabinet dapur, dia sanggup berdiri hujung kaki utk nak main benda ni..teringin agaknyer tgk Ibu buat..dia pun nak try jgk..
3. Gigi
  • Dah nak masuk gigi yg ke 14 dan 15 dah skrg..iaitu 1 taring atas(kanan)- taring kiri dah 'complete' dah..dan satu taring bawah(kiri).
4. Tahi lalat
  • Rasa mcm confirm satu titik hitam di kaki kanan kat area betis (luar) tu adalah tahi lalat pertama Dalila....sbb dah lama tak hilang2 pun..kecik jer..mcm satu dot pen jer..tp terang. nnt Ibu letak gambar yer.
5. Pandai "berlakon"
  • Kadang2 bila tgh menangis "khau..khau" punya siap pakej air mata jurai2 dan air hingus nak masuk mulut tu..boleh dia ketawa bila kita mengisik dia..padahal kita usik sikit jer. Nampak sgt dia menangis tu hanya "buat2 saja"
6. Tidur
  • Time tidur still xberubah..still tidur sikit je waktu siang..paling lama pun 30minit. Tidur malam pulak, 1 pagi-7 atau 8 pagi..dah bangun...sabar je lah..
7. Sebutan perkataan
  • :( Still tak reti nak panggil .."Ibu".. :( kalo kita sebut "eeee?"..dia boleh lah sambung "buu"..
  • Abah = Abah
  • tok = tok
  • betr = bird
  • nyiau... = kucing
  • anen =nenen / susu
  • nak = nak/mahu
  • mmmau = tak mau
  • dap = sedap
  • seh = terima kasih
  • jom = jom
  • du..duk= duduk
  • bye = bye...dia selalu sebut w/pun nak turun katil..baibai kat bantal agaknyer..
  • (nnt Ibu tambah lagi yer..lupa lah)
8. Lagu Fav Dalila (tak leh nak rakam lagi..dia nampak kamera terus tak mo nyanyi)
  • Lagu barney..ada belikan patung barney yg ada lagu "I LOVE YOU" tu..tapi Dalila nyanyi" dari awal bunyi "..yuyu....yuyu.."last sekali dia sebut "tuu")
  • Lagu tepuk amai-amai. tapi dia just sambung yg hujung2 saja lah..nanti iku try rakam video yer.
  • Lagu tema TV9....lagu ni pun dia sambung yg ayat last tu..dihatiku..dalila sebut .."ku" jer.
  • Lagu iklan digi..yg ada mamat dok menari tu.

okey..dah panjang dah ni Ibu update milestone Dalila..meh kita layan pic2 Dalila yg terkini pula yer..


Nak duduk kat sini..

Dalila baru lepas mandi

Sejam pas mandi..rambut dah "kembang" dah..



p/s: cuti CNY kami balik kg Ibu di kedah...Sabtu tgh hari nak berangkat..bye..bye..

p/s: baju hadiah contest MBP tu dah sampai..nnt Ibu buat entry tunjuk hadiah tu yer..


Photobucket

11 comments:

10 said...

mesti kelakar kan bila depa merajuk... hihihhiii... nanti nk usik2 dalila la... tgk dia merajuk camna...

bagus... kecik2 dah pandai nk solat ya... hawa pun suka kacau gak bila kami nk solat... dah bg sejadah lain pun tetap bertempek berdua...

hati2 dgn lesung batu tu... berat tau...

dh ada tahi lalat ek... dalila kulit cerah mesti nampaknya tmpt tu...

dalila dh pandai sebut perkataan ek, nanti boleh la sembang2 dgn hawa... tentu kelakar kan? hihihhiii...

x sabar rasanya nk tgk video dalila yg cute ni...

kak min... bila last gunting rambut dalila? nampak cam pendek je...

Mrs. Adz said...

cik kak,nak g mane tu..mcm amoi ar..hihii..

pandai dalila merajuk..ok lagi tu..ko blm tgk eisya mengamuk..dia akan hentakkan kaki dia..sambil menguis lantai..hihii

byk dah dalila pandai ckp ye..bagus2..eisya pun suka wat aksi kepala kat celah kaki tu..nak lagi klu dia br bgn tido..mcm nak sondol semua bantal..

hati-hati pulang ke kg ye..brape lama dok sane

Ibu Ayra said...

dalila dah besar, dalila dah pandai... so dalila dah bleh ada adik lah... hehehe, min balik jitra ekk? bleh la dating... call or sms kak ros k...

Mama_Aqish said...

ala tomeinyer dalila...gambo yang last tu nape monyok je???kena marah dengan ibu ek...cepat dalila belajar sesuatu kan....tomei2

MeL MikaiL said...

besar dah anak dara cantek ni..girl ni lembut sket tak lasak mcm boy kn. mika xde nye nak merajuk2 hehe..happy 16months Dalila :)

maya amir said...

cepat jek kan budak2 ni membesar?:) die makin manisss bile dah besar ni..

Ummi Salsabila said...

hehe.mostly sama je dgn peel si aufa.bila baca,teringat peel aufa buat juga.suka bwk brg2 ke sana sini.pastu suka sorokkan pula.hehe.gegirl ni mmg pandai merajuk tau.ntah mana dorang blaja ek?

dah besar da dalila ek,smg cerdik & sihat selalu yer.

LIP (^_^) said...

lembut je wajah dalila nih..

ibu emy efy eqy said...

dah makin bijak anak dare sorang ni. bestnya ada anak perempuan macam dalila ni...

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

salam

tahniah arifa dalilah..menang yanadzul giveaway

Yan said...

so cute..
bab men lesung batu n beras tu same cam qis..
pantang sgt tengah men2 kat depan.. kite nak masak kt dapur.. baru amik beras buh dalam piuk.. dia dengar je bunyi beras.. terus dia berlari ke dapur mintak beras jugak..
klu lesung batu plak.. dia akan tunggu klu kite tengah menumbuk.. tunggu turn.. agak2 dah setel.. nenek akak ske letak hampas kelapa ke tuk dia tumbuk2 gak.. agak2 letih tuh.. taula dia sambung balik men benda lain heheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...