nak join? klik banner ni yer

Thursday, February 25, 2010

@ Potong Rambut sbb Ruam

Kelmarin (24 Feb 2010) buat pertama kalinya Ibu bawa Dalila potong rambut kat kedai gunting, area2 umah Ibu ni saja. Dari awal2 lagi Ibu dah berulangkali pesan..."jangan menangis yer... sat lagi kita p potong rambut"...sambil membuat aksi tangan gaya org gunting di rambut dia.

Sampai masuk kedai, belum lagi aunty kedai tu sempat pasangkan kain tuala kat leher dia...dia dah stat menangis. "Bergomol" lah dia dan aunty tukang potong tu diatas pangkuan Ibu. Mujur aunty tu tak give up..kalo tak..Ibu bukannyer tau oter sendiri rambut tu. Dah siap potong, aunty tu cakap RM4 jer. Ingatkan mahal potong rambut budak..dok budget RM10 keatas.

Kesian tgk Dalila, tapi nak buat mcm mana, dah ruam makin banyak naik sejak kat gathering, di Taman Belia, Sabtu lepas lagi. Dalila mmg tak tahan panas betul..sure berpeluh2 dan akan naiklah bintik2 merah di bawah lehernyer. Dan paling tering bila dia menggaru kegatalan sehingga menyebabkan dia tidak selesa utk tidur. Puteri lilin tul Dalila nih..



Ni adalah pic yg diambil kelmarin sebaik saja balik dari kedai gunting. Comey tak? Nak tau apa yg Ibu terpikir pas tgk gaya rambut baru Dalila ni..rambut cam Helly Berry-dlm citer James Bon-"Die another Day".

Rambut tu sebenarnyer, aunty tukang potong tu dah 2 kalo cakap "dah siap"(dah berhenti potong). Tapi Ibu yg minta dia potong lagi.. tu yg sampai jadi mcm ni...pendek mcm boy dah kan.. tak pelah..lagipun rambut dia cepat panjang.

Dan ini lah gambar ruam yg di maksudkan..merah2 berbintik2. Dok tunggu masa nak bawa gi klinik..sbb ubat ruam yg doktor bagi tahun lepas masih ada lagi..Ibu dah try jgk petua suruh sapu bancuhan tepung kanji pada ruam tu..tapi tak surut2 jugak..


dari belakang


dari tepi


p/s: Dalila mmg mcm ni, cepat jadi ruam kalo berpeluh..W/pun begini.. semangat Ibu utk join gathering tak pernah luntur kalo ada yg ajak lagi lah, syok dapat jumpa kawan2 blogger dan dalila dapat main dgn ramai kawan2 yg sebaya dgn nya..
Harap cepat2 lah sembuh ruam ni...amin

Photobucket

19 comments:

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

ala cian la dalila..ibu cepat amek ubat tau kat dalila..

miera said...

cian nya dalila..alieya pun jd ruam gak kt belakang...dia dok garu sampai luka..miera dah bubuh ubat..dah kering pun luka tu..tp cian msti pedih bila kena air..

MRS. K said...

kesiannya dalila... merah2 abis badan die

mamanoa said...

ala..cian arifa..kena ruam ekk..sayu ati aku min...
tp betul la~~rambut dier mcm HALLEY BERRY..hehehe..cun giler!!!

Wansteddy Tales said...

macam atopic eczema je dalila ni. harap2 tidaklah. kalau betul pn jgn risau sngt sbb eczemanya nmpk ringan saja. bnykkan bagi dalila minum air masak. surut melalui kencing jugak. selalunya ruam cmni sbb panas badan.

klu boleh jgn letak krim yg ada kandungan steroid dulu. cuba letak pelembab macam krim aqueos. krim ni xde bau. sesuai utk baby. beli kat guardian pn boleh. klu dalila mengaru teruk waktu malam cuba jaram dengan air masak pastu keringkan. mmg ruam macam ni gatal sungguh. sedap digaru nk2 masa kuku panjang.

semoga dalila cepat sembuh. rmbut pendek pn tetap cute!

Ibu Ayra said...

memang patut min potong rambut dalila tu....sian nengok ruam kat belakang dia...ishhh, kalau berpeluh dan digaru mesti pedih kan... dah ambik ubat ke min?

hati - ema said...

same mcm meen... cepat naik ruam... cume meen rambut tak lebat... hahaha

dalila tetap comel....

10 said...

hihihihiiii... tomei2... nampak kemas je rambut baru dalila...

kak min... makin teruk ke ruam tu? ciannya...

Putra Mama said...

cian Dalila... xper rmbut pendek pun still cute.. ;)

Mardiana Alias said...

Alahai cayang...cian kat dia...sensitif nyer kulit Dalila...

Mrs. Adz said...

merah tul belakang dia..dalila ni,mcm eisya..memang tak leh kena panas..eisya pun sama gak..sekarnag ni lagi la,kat muka eisya ade ruam merah kecik2..sebab dia panas kat umah bbysiter tu..aku letak krim pe paed bg..klu dah habis aku beli kat farmasi..tak silap nama dia miconozole @ zarin..memang bagus krim tu..cepat baik..

hihii pendek tul rambut dalila..dah tak leh ikat lagi la..tak pe,nanti dah besar skit br simpan pjg ye..tapi still cute la dalila..

Nadiah Sidek said...

teruk juga ye ruam dalila. tak dpt la tgk dalila bertocang buat ms ni.. :)

♥Azie♥ said...

kesian nyer dalila...skrg musim panaskan..banyak bg di minum air masak

♥Azie♥ said...

kesian nyer dalila...skrg musim panaskan..banyak bg di minum air masak

AshAnas said...

comel la kak min, first tgk pun mcm halley berry tu...
siannya ruam dia makin banyak... hr tu pun nmpk die xselesa... kena slalu taruk bedak sblm berpanasan la kot kan...
Anas cm cpt berpeluh tp xnaik ruam...

rynas said...

ala ciannya dia ruam.eloklah tu potong rambut pendek. cute...

Momma Mia said...

a'ah ler memang ada iras2 helly berry!! chomei2!!

Teruk gak ruam tuh.Semoga dalilah cepat sembuh okey!

mama | sarah | syimir said...

arifa dalila ttp comei! semoga cepat sembuh ye dear!

azzul said...

ala kesiannya dalila..ruam teruk..tapi xpe cute ttp menten..semoga cepat sembuh ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...