nak join? klik banner ni yer

Sunday, February 21, 2010

@ Dalila jumpa doktor GiGi kali ke-2

Bila Dalila dah byk gigi nih..kena fikir pasal gigi dia pulak. Gigi Dalila dah nak masuk gigi yg ke 14 dan 15 dah skrg. Kalo tgk dari depan, gigi Dalila hanya tinggal 2 ruang kosong jer lagi nk penuh kedua2 rahang atas dan bawah. Rajin2 gosok gigi yer sayang...

Baru2 ni, Ibu ada nampak kat gigi depan-atas, ada sedikit tompok2 putih di hujung gigi Dalila tu. Pergi monthly checkup kat Klinik Bayan Baru baru2 ni (17 Feb 2010), kebetulan nurse bahagian pergigian sedang buat penerangan pasal Penjagaan Gigi Anak. Terus Ibu tanya pasal tompok2 putih di hujung gigi tu. Nurse suruh datang hari Jumaat (19 Feb 2010) untuk letak florida kat kawasan tompok tu, untuk mengelakkan gigi cepat pecah/retak.. untuk kuatkan semula struktur gigi tu.

So, hari Jumaat kami dtg lah jumpa doktor gigi utk 2nd time..(yg 1st time jumpa ada cerita kat entry ni)..Doktor just letak sikit jer florida tu..bentuk mcm ubat gigi...tapi warna oren-kecoklatan. Doktor hanya boleh sapu kat gigi bahagian depan jer..sbb Dalila meronta2 tak mau buka mulut. Aduss..kuat woo dia menangis dalam bilik tu haritu.

Lepas sapu florida paste tu..doktor cakap Dalila tak boleh makan selama setengah jam..tapi nk minum susu takpe (boleh). Nurse pesan next 6 month kena datang checkup gigi Dalila lagi. Hihihi..


DAN SEDIKIT

Gambar Selingan/Iklan yg tiada kaitan dgn tajuk entry

aksi Dalila sembahyang


shh..dia tgh sujud tu.. siap letak kain sembahyang Ibu kat atas badan dia tu..hahaha


sudah habis sembahyang...aminn..



Photobucket

13 comments:

MiJa said...

msti dalila x takut jumpa dentist kan!!duk plan nk bwk zharif g dentist smpai sudah x bwk2 ag..huhu

bleh bli telekung budak dh ni..mak aku buat sndiri saiz kecik utk anak buah aku..hahaha

Jiey^Mien said...

ish, baru terpikir nak bwk gak la ian gi jumpe dentist!

Ain said...

akak ingat nak bawak sarah gi klinik gigi jugak la....

ajar dari kecik supaya tak jadi mcm akak yg takut jumpa doktor gigi...hehehe....

Momma Mia said...

pandai Dalila solat yer... good girl!!!

Gg atas damia pun ada tompok putih...susah nk bersihkan... nampaknya momma pun kene g klinik gigi cepat2 nih.

rynas said...

samalah cam durrani bawa pg jumpa doc gg mula2 jer nangis pastu dh ok dah hehhehe

AshAnas said...

anas gak belum tumbuh gigi lg, huhu....

Nadiah Sidek said...

seksi la dalila sembahyang..hihi

Mrs. Adz said...

bagus la dalila dah 2 kali g jumpa doc gigi..eisya sekali pun lum lagi..
amboi,dalila solat pe tu..pandainye dia..nanti suh ibu belikan kain sembahyang untuk dalila ye..

10 said...

em... baru sempat nk komen ni... hawa dah tido...

pandainya dalila solat... kecik2 dah kena ajar solat kan?

dalila dah 2x jumpa doc gg ya... em, pandai sunguh ibu jaga dalila ya... nanti besar, jgn lupa pengorbanan ibu ya...

p/s : tima kasih banyak2 dan minta maaf byk2 sebab ganggu malam tu...

ibu_arifa said...

TO MIJA: mau dia tak takut..anak aku ni manja mcm aku lah jugak..set2 gadis air mata jer..sikit2 nak nangis jer..

telekung budak? nak kena carik lah pas ni.


TO JIEY: bawa lah..anak saya ni saja nak biasakan..kalo tak risau gigi dai cepat rosak pulak.


TO AIN: Betul tu kak..mcm saya jugk..takut sungguh nk jumpa doktor gigi, dah ada anak ni, terpaksa 'kawan' dgn doktor gigi sbb nak biasakan dgn Dalila.

ibu_arifa said...

TO MOMMA MIA: hihi..solat cara budak2. gigi Damia pun dah ada jugak tompok2 putih tu yer.. baik g jumpa doktor cepat.

TO RYNAS: bagusnyer Durrani dah tak menangis lagi..anak saya ni rasenyer kali ke-10 pun sure menangis..anak manja sikit dia nih.

TO ASHANAS:Best nyer lum ada gigi..tak payah nk pk lagi pasal gigi Anas kan.

ibu_arifa said...

TO NADIAH: hahaha..asal boleh yer Dalila ni..semangat nak 'tiru' aksi org dewasa lah katakan..

TO MRS ADZ: ku terpaksa..kalo tak risau rosak gigi dia..solat tunggang tonggek namanyer nih..hihihi

TO 10: yer lah..dah diorg suka ikut..baik kita ajar diorg kan. Pasal mlm tu, kami okey lah...bukan masalah besar pun bg kami,tak susah pun :)

Elin said...

salam...kak, bagus la info ni.

Wina pun umr die 1 thn 2 bln ni...gigi dah ada 12 btg. Since umur die 7 bln sy da beli brus gg. Sekarang pun da tukar berus gg yg ada bulu coz da byk gg. Tp susahnyer nk gosok gg die. Tiap kali mandi pujuk nk gosok gg sure nangis. Skrg ni sy da perasan ada tompok putih kat gg atas die...kena g jmpe dentist la camni.

p/s: dalila so cute..geram tgk die senyum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...