nak join? klik banner ni yer

Friday, January 8, 2010

@ Ibu Check GiGi Pulak

Hujung Dis 09 lepas Dalila yg checkup gigi, tapi pada 3 January lbaru2 ni giliran Ibu pulak memberanikan diri untuk di periksa gigi. Dah lama bebenor tak jumpa dentis. Dulu2, time belajor kat USM, tiap2 6 bulan mmg buat appoiment dgn dentis. Mana tak nyer, desasiswa Ibu tu amatlah dekat dengan Pusat Kesihatan USM. Kalo sapa2 yg pernah study kt USM sure dapat bayangkan cam mane dekatnyer Desasiswa Gemilang dgn klinik kesihatan ni. Hari2 sure lalunyer kalo nk ke kuliah...lagi pun "Free" saja.. Eh, apa dah ko merepek citer USM plak daahh!!

Pas abis belajar, memang tiap2 tahun ada niat/ azam nk gi check gigi tapi selalu tak pergi2 jugak. This is my 1st time jumpa dentis "berbayar" sejak dari habis belajar dulu2..hehehe..punyalah lama *malu...malu* Ibu tak rase sakit gigi pun, tp just nak check saja mana tau ada yg dah berlubang ker..yg perlu di tampal ker..baik jumpa sebelum rasa saki gigi...betul tak?

Ibu pilih klinik gigi area2 umah Ibu, mmg tak pernah p lagi klinik ni, so tak tau lah dentis dia tu macam mana...harap2 tak lah garang. Dah siap daftar semua, terus Ibu di panggil masuk ke bilik pemeriksaan tu. Tengok2 doktornyer adalah seorg lelaki Indai yg agak berusia.(tua) Dah dia check gigi2 Ibu, dia cakap ada satu gigi garham perlu di tampal. Bila dentis tu nak pasang alatnya (yg bentuk mcm jarum-pendek lebih kurang sebesar lidi) pada peralatannyer tapi 3-4 kali tak berjaya...sampai kena panggil akak kat kaunter tu masuk tolong pasangkan jarum tu...dalam fikiran Ibu masa tu..."alamak..mata doktor ni kurang nampak ker?" habis lah aku!

So, semasa proses dilalukan, Ibu sedaya upaya membuka mulut luas2 bg memudahkan kerja doktor tu. Dah siap semua (tampai 1 lubang) sekali dgn "cuci gigi" Ibu kena bayar RM120. mahal ke murah?


Photobucket

10 comments:

YatieJay said...

Kalau termasuk cuci gigi, kira reasonable la tu....sebab dah kat area bandar kan?

Sib baik dia tak tersilap gigi kan Min? Dah tua dan rabun lah katakan.....Kalau tak naya je!

ema82red said...

mcm mahal jer.. hahaha... nak murah gov la kan?

lin muhamad said...

dalila pn dh cek gigi gak eh?sya baru nk tny, dia wt apa eh bila cek?sya tak penah bwk sara cek gigi lagi ni?dh patut bwk pegi cek ke?

10 said...

bunyi cam seram je... takutnya doktor tu rabun...

mahal jugak ek kena bayar...

p/s : aritu bukan xnk ajak kenduri tu, wat tuk org laki je pas abis solat jumaat... len kali kalo org wat kenduri besar ckit pasti akan jemput ye... doakan org ek...

miera said...

aritu miera cuci gigi n tampal RM100.klu gov murah tp cam sakit lak..hii.hii

Dayah said...

budak gemilang rajin p klinik kesihatan tu kot, sbb dekat.dayah 3thn , 1kali je p..mcmla BAkti tu jauh sgt..:)

entry ni terkena pulak kat dayah ..mmg tengah sakit gigi..dah 2 hari.ingat esok nak p dentist,tengok awatla sakit sgt...mengandung tak ckup kalsium kot.. :)

Suhana Shahril said...

Standard la rega cuci & tampal tu
Mmg pemeriksaan gg kat swasta mahal
Lg mahal dr pemeriksaan kesihatan biasa.hehe..

Nadiah Sidek said...

oo..duk gemilang ye dulu? sy duk desa cahaya tp la ni dh combine jd desasiswa cahaya gemilang ;).

sy last gi dentist sblm ke US ni. ms tu cuci je sbb gigi takde mslh. kena charge RM50. so, rsnya RM120 tu munasabah la kot, normal rate kot

ummi afifah said...

sy time duduk gemilang pun rajin pergi klinik tu, tp bila dah ke kembara... macam jauh lak.. kalau puas hati dgn perkhidmatan tak de la mahal sgt.. ok latu..

Fid said...

lama tak say hai kat sini....haiii..salam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...