nak join? klik banner ni yer

Monday, January 25, 2010

@ Cerita 3rd Dos Pnuemococcal Vaccine

Dalila sepatutnya menerima 3rd dos injection Pnuemococal pada 9 January 2010 bagi me'mantop' kan lagi keberkesanan vaksin ni.

Tapi pada 6 January 2010 badan Dalila panas. Dia demam hari tu. Lepas Abah balik kerja, bawa ke klinik di sg.Ara, doktor cakap Dalila demam dan sakit tekak (dlm tekaknya kemerah-merahan sikit). Patutlah dah 2-3 hari dia tak mau minum air dan makan apa2 pun..nak meninum susu sepanjang masa..rupanya tgh sakit tekak ye..Masa kat klinik tu suhu badan Dalila dah 39.2 Clecius dah. Terus masuk kan ubat kot p***ggung. 1st time Dalila kena ambik ubat demam kot 'situ'. Kesian dia. Ibu bagitau lah kt doktor yg kami ada appoiment utk injection vaksin pnue tu hari Sabtu ni, 9hb di klinik lain di Sg.Dua. Doktor tu suruh tanggungkan dulu injection tu.

9hb January- Dalila dah pun baik demam. Tapi Ibu xsure tentang sakit tekak dia tu dah ok ke belum. Tengok dia dah cergas dah. Makan pun dah mau makan sikit2. Sampai sana, doktor kat klinik Sg.Dua tu check tekak Dalila still merah2 lagi. So, tak leh nak ambik injection vaksin pneu tu lagi. Next appoiment lagi seminggu iaitu pada 16hb Januari 2010. Bayar duit ubat demam + antibiotik + ubat titis tekak =RM65.

16hb January 2010- Ibu harap Dalila sakit tekak Dalila dah baik lah. Tengok dia pun dah makin berselera makan dan minum. Di rumah dia pun sihat dan cergas saja. Sampai di klinik di Sg.Dua. boleh le pulak doktor ambik suhu badan Dalila 37.7 - 37.8 so doktor cakap Dalila demam haritu. Tak boleh lagi ambik injection vaksin tu lagi. (kami -Ibu dan Abah mcm hairan pulak.. mcm mana Dalila boleh demam, padahal ok jer dari rumah tadi) Doktor suruh datang hari Selasa 19hb January pulak. Hari tu bayar duit antibiotik saja RM70.

19hb January- Sepatutnya hari ni plan nk jumpa Kak Intan dan Arissa- kenalan blogger Ibu, tapi tak jadi sebab Abah kerja, balik pun dah jam 6ptg. Kak Intan pula nk bertolak tengah hari dari A/star. So, tak de rezeki nk jumpa dgn mereka haritu. Klinik tu pula tutup jam 9mlm. Sampai klinik, doktor check Dalila dah tak demam, dah tak sakit tekak lagi..so boleh lah ambik injection vaksin pneu tu. Bayaran hari tu RM 300.

Malam tu lepas kena injection dan esoknya Dalila demam-(memang selalu mcm ni tiap2 kali lepas injection..mesti 2 hari demam..dah bagi ubat demam cepat2 dah lepas injek tu..still nk demam juga)




Ni antara gambar pada yg diambil pada 18hb January..masa nk ambik gambar utk task MBP aritu.


seronok bila dapat main di luar

senyum..senyum.. :D

antara perkara 'wajib' kena main bila Ibu buka pintu. main penyuduk sampah :p



p/s: Suziey:-- aku tak dapat nk join contest mu lagi, krn telah dijangkiti penyakit 'M' dari UmmiEisya lah ni ..banner mu lagi 60% perlu disiapkan...harini dah tutup kan.



Photobucket

12 comments:

Mrs. Adz said...

siannya dalila..dah baik ke tu..moga terus sihat ye sayang..cutenya dia..cantik rantai tu..auntie nak pinjam leh tak..makin cantik dalila ni..

wei,tak sangka penyakit ni berjangkit ye..tapi aku dah sembuh skit..moga ko pun cepat sembuh ye..

~Ifa~ said...

alahai cutenya.nk main kt luar umah pun siap berstokin lg erk dalila.mcm nk g jln2 jauh aja.hehehe.

Mama_Aqish said...

hu..hu...tomeinyer dalila bawak larik penyodok tu ek....nanti datang tak GATHERING suziey 28 hb Feb ni???leh la jumpa...

naurah makwa said...

cutenya ngan baju pinky tu..skang musim panas..tu yang selalu sakit tekak kut..

10 said...

skrg musim panas kot, sebab tu kerap demam... hawa pun camtu jugak...

amboi... cute sungguh anak dara ni... dalila nk jln2 ke mana tu? nak ikut leh x?

rajin sungguh tolong ibu kat umah ya...

wansteddy said...

amboy cergasnya dalila berlari :)

39c agak tgi tu. mmg biasa kalau bb sakit tekak. damia dlu pn kena teruk. jangkitan mcm ulser penuh dlm mulut. langsung xnk makan minum. kne masuk air. tu le punca dia stop bf. ye masa tu kena tahan wad huhu

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

ala comeynya dalila..besok2 damia pun lari2 camni gak ler..

hati - ema said...

comel sgt la budak dalila ne..ee..geram

MeL said...

hope arifa cpt sembuh..tinggi jgk temp tu. sian tgk anak demam ni..

YatieJay said...

Banyaknya cabaran sebelum dpt cucuk...duitnya lagi kan? Takpelah, asalkan sihat sudah la ye....

Dayah said...

suka sgt tengok wajah comei Dalila..maknya dulu2 masa kecik pun comei camni gak ye...

dah tamat dah vaksin tu akhirnya....

Intan said...

Sian nya dia demam ye lepas cucuk tu...takpe dalila kuat kan sayang.

Dah comei2 pakai baju tu buat kerja rumah ke sayang...ngan penyuduk sampah dia. He he...so adorable!

Insya'Allah nanti p sana lagi, kita jumpa-jumpaan ye Min...fuh fuh...mintak-mintak lah dpt "projek" tu :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...