nak join? klik banner ni yer

Tuesday, March 17, 2009

Kebakaran Tak Jadi..

Hari : Jumaat
Tarikh: 13 Mac 2009
Masa : 8 malam (lebih kurang la..)

Ketika ibu sedang mendodoikan Dalila dalam buaian..tiba2 terdengar bunyi siren..makin lama makn kuat bunyi nya..Dari cermin tingkap bilik ibu..ibu nampak kerlipan lampu yg luar biasa terangnya..ibu pun buka tingkap..nampak sebuah trak bomba melintasi blok ibu. Dalam hati.. "rumah kat mana yg terbakar ni..dah la aku dgn anak saja"..antara mau dan tidak (sebab ibu tak menalifon abah minta kebenaran utk keluar rumah) ibu keluar juga..ibu risau..kalau2 yg terbakar tu rumah sebelah ker..mau kami anak beranak jadi satay dalam rumah..

Di luar kelihatan..org ramai mula menghampiri disekitar trak bomba tadi..ibu dan Dalila (dah tak jadi tidur..sbb bunyi siren tadi) hanya memerhati dari tingkat atas koridor rumah ibu.."alamak..itu blok MIL tu"..apa yang terjadi?.. Ibu bertanya kepada Aunty yg baru naik dari tingkat bawah..dia kata..ada org buat panggilan ..rumah terbakar sbb nampak asap keluar dari rumah jiran dia..jiran dia pulak keluar..tak de dirumah..bila bomba dah sampai..jiran terebut pun sampai..sempat tutup api di dapur yg dah berasap tu..so kiranya.."KEBAKARAN YG TAK JADI LA.." Rumah tu..di tingkat 2..jadi bukan rumah MIL la..nasib baik semua selamat.. Ibu sampai kat koridor td pun ibu dah nampak abang2 bomba tu dah gulung balik..paip bomba yg besar tu..sian diaorang..kena kemas balik..tak jadi kerja.

Ibu pun masuk rumah dan abah call ibu..ibu cakap ibu keluar..bawa Dalila tgk trak bomba...


gambar sekadar hiasan


p/s: Untuk pengutahuan kita semua..sila lah jenguk2 web side bomba..bagi mengetahui tip-tip yg berguna untuk kita sebagai ibubapa untuk elak kebakaran dirumah.

2 comments:

Leen Die said...

owhh..pasal tue..kiter nie nak tulis tak reti nak bahasa tue pasal lintang pukang..hehhe.neway birthmark ngan air ketuban mmg tak related pun..tapi pasal pendengaran Rayyan..sebab masa berslain kan rayyamn dia tertelan air ketuban n pernah tanya doktor y kena wat ent/audio coz dia takut becoz of air ketuban pendengaran rayyan ada prob..nti klu jumpa doktor kiter tanya detail about that k..

ibu_arifa said...

TO kak Leen Die: okey kak Leen..moga2 26 mac nnt semuanya akan jd baik ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...