nak join? klik banner ni yer

Wednesday, March 25, 2009

Terima Kasih Dari ku

Dah genap 6 bulan ibu direct breastfeed Dalila hari ni, rasa puas dan gembira sangat. Ibu pun rasa nak menganugerahkan kepada diri Ibu sendiri ribbon ni yang ibu ambil kat kellymom.com Setakat ini, Ibu dah berjaya kumpul jenis 4 ribbon. Ada banyak lagi ribbon2 kat web site tu..utuk yang BF until baby umur 4tahun lebih..huh..(sungguh lama nak breastfeed sampai umur 4 tahun..sanggup kah aku!!?).
Ibu sebenarnya tak mempunyai kawan2 atau kakak2 ipar yang fully BF untuk ibu jadikan tempat rujukan jika ada permasalahan berkenaan dgn BF ni..Ibu mula2 agak takut juga untuk meletakkan target nak BF Dalila untuk 6 bulan (target jangka pendek).. tapi bila ibu menceburi alam BLOG ni..Ibu rasa ibu tak keseorangan lagi dalam hal2 BF ni. Ibu banyak membaca dari blog kawan2 ibu yang memBF anak mereka sedangkan mereka berkerjaya.. (Ibu pun bercadang hendak kembali berkerja juga selepas ini memadangkan Dalila pun sudah 6 bulan)

Walaupun sekarang Ibu hanya surirumah sepenuh masa..tp jika kurang ilmu dan pengetahuan..tak mungkin ibu dapat meneruskan menyusukan Dalila lagi..Ramai orang disekeliling seakan2 tidak berapa menyokong penyusuan badan..katanya...nnt anak akan lapar sbb susu badan dah tak cukup..anak menagis saja--akan kedengaran lah soalan "tengok macam dah tak ader susu dah tu..".."susu badan ader lagi ke?" "bagi susu tin la..senang! (yerla bukan dia yg nak sponser beli tiap2 bulan pun)"dan bagai2 lain ayat2 yg MEMANG AMAT2 MEMEDIHKAN HATI DAN TELINGA.. tp mujurlah Abah dan kawan2 blog disini banyak membantu kerana banyak pengalaman dan nasihat yg Ibu ambil dari blog2 mereka...(kalo tak dah ibu bg susu tin kat anak ibu ni...)

Jesteru itu ibu ingin mengucapkan JUTAAN TERIMA KASIH kepada kakak2 blogger ini kerana menyediakan maklumat yg berguna buat diriku yg serba kurang tahu ni.. Hanya Allah sahaja dapat membalas jasa baik kalian semua...Antaranya ialah:



MamaQaisara - mommy germs
Hayatie -Xclusively Xpressing. blogspot
Mummy Arnie -HnH
Nurul Dhia -sereniety.blogspot
Kak FID - fidsweetstory.blogspot
YatieJay
Umie a.k.a Salmi

Sudilah menerima gambar tersebut sebagai tanda penghargaan dari saya/ibuarifa..Terima kasih sekali lagi atas ilmu2 yg diberikan..walaupun diriku tak mengenali/bersua dengan dirimu, ku tetap mendoakan moga Allah melindungi dan merahmati anda semua sekeluarga..
p/s: target jangka panjang nak breastfeed sampai Dalila umur 2 tahun..doakan saya berjaya okey..

12 comments:

Noina said...

ibu arifa..mak ina penah breast feed adik ina yang no.4 tuh sampai 4 tahun!emm..walaupun ina tak ikut cam mak ina..tapi ina harap ia jadi penguat semangat ibu arifa untuk lakukannya.dan yang pasti kesannya adik ina yang no.4 nih bijak berbanding abgnya..bdn pun jrg sakit..mmg la klu ikutkan takde susu rasanya..tapi adik ina ni mmg suka menyusu bdn banding botol..bila dia tgk mak ina baring jer kat ruang tamu tuh..dengan sesuka hati dia selak baju mak ina dan menyusu..hehe..dahsyat kan..takpe..pedulikan ckp org..yang penting anak kita sihat..

kakngah said...

syabas. aku BF ank gk. tp xlama. ank first 8 bln, second, 5 bln, third 10 bln. bkn xnak BF lelama tp kehlgn bekalan even dh mkn supplement bnykkn susu. bg la Dalila BF slama yg blh. bkn bagus utk dia jek, bagus utk poket ko gak hihihi!!

*Azie* said...

azie rasa susu ibu lebih bagus..hanya org yg kureng pengetahuan akan kata itu dan ini..tahniah ibuarifa...klu leh bgla smpi dalila 2 thn

mama-qaisara said...

congrates again ibuarifa!!!coz
berjaya bf baby u.pasni teruskan ye..target 1yr pulak... kene wt 6month planning tau! supaya tercapai target till 2yrs!

Fid said...

hohohohokhokhok
domo arigatou

Hayatie said...

kui kui, malu acikk..sapolah acik ni dek non!Acik pun budak baru belajar juga..hihi!Chaiyok ibuarifa,moga kita dapat merealisasikan misi2 kita!Susu ibu Rocks!hihi

zue_annie said...

salam min...kzue harapmin dpt susukan dalila smp 2yrs....
nnt bila gliran kzue leh la tanya min lak kan...cari pngalama hehehehe

CuTeMiUt78 said...

bagus2.. ada target utk BF kan dila.. selagi termampu.. lakukan la yg terbaik.. masa kita dulu.. mirul yg stop sendiri.. bila kita beri dia cam dah taknak je.. alhamdulilah sekurang2nya mirul BF smpi umur dia 5 bulan gak ler

umIE a.k.a saLMi said...

thnkx bg award..tharu nih sbb 1st time dpt award hihih...maceh..:))

YatieJay said...

Tahniah ibuarifa...teruskan selama yg boleh....

ibu_arifa said...

TO NOINA: terima kasih kak ina..cerita kak ina tu akan menjadi salah satu inspirasi saya utk terus BF Dalila.

TO KAK NGAH: okey kak ngah..eden toray..selama yang boleh..

TO AZIE: terima kasih Kak Azie..atas sokongan ini.

TO MAMA-QAISARA: Terima kasih mama-qaisara, semua ini pun atas panduan dari mama-qaisara juga.

TO FID: sebenarnya saya lum belajar lagi bahasa tu..tp saya jawab THANK YOU VERY MUCH boleh ke?

TO HAYATIE: Jom!! susu ibu rocks!! makasih atas tunjuk ajar mu.

TO ZUE_ANNIE: terima kasih kak zue..okey..no problem.

TO CUTEMIUT78: Terima kasih kerana menyokong saya BF.

TO UMIE: Thanks Kak Salmi..

TO YATIJAY: Terima kasih Kak YatI, saya akan berusaha.

Naimah SiDiK said...

Salam Ibu Arifa.. saya mmg sokogn BF. COz saya skarang pon working n balik je keje still bg BF kat anak saya yg umoq 2 tahun.
kalu bg bottles je mesti dia geleng2 tau.. but keep on learn bout BF k..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...