nak join? klik banner ni yer

Wednesday, March 2, 2011

@ Pati Ikan Haruan

Ikan haruan.. ada sesetangan kita tak suka makan ikan haruan/ ikan darat kan? Mungkin sebab bau hanyir ikan tu kot. Saya makan semua ikan darat..mak ayah saya orang bendang/pesawah padi. Kadang2 balik dari sawah...mereka bawak balik ikan juga. Rezeki.

Tapi kalo nak citer bab pati ikan haruan pula..saya ada sikit pengalaman. Saya dah minum beberapa jenis/jenama pati ikan haruan yang ada terjual di pasaran secara di pasaraya. Orang cakap pati ikan haruan ni, memang bagus untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka. 1st time dulu minum Pati ikan haruan Polleney.. kotak warna hijau. Rasanya...tak tergambar dek kata2..tapi sebab terpaksa, untuk kesihatan..saya telan juga. 

Jenama ke-2 yang terkini saya cuba adalah MasPati Ikan Haruan dengan Gamat..beli yang ni sebab nampak tanda HALAL nya yang besar gitu. Rasanya? Lagi 'dasyat'..mungkin sebab ada gamat kot. Tapi lagi baik ada sekali dengan gamat macam ni..sebab gamat pun bagus untuk sembuh luka jugakan.

Dalam pantang masa bersalin kan Dalila 2 tahun lepas (saya emergency ceserian), saya tak minum pati ikan haruan yang cecair macam ni. Saya makan pil pati ikan haruan jenama Lisa Formula. Senang, tak payah kerut2 muka nak tahan nafas masa nak telan. Sup ikan haruan yang fresh pun makan jugak tapi agak susah nak cari ikan haruan kat sini. So, ambil yang pil je lah time tu.
Hihihi...Pilihan masing2 lah kan..mana yang rasa baik untuk diri sendiri.

Korang bagaimana pula? Makan tak pati ikan haruan..



12 comments:

ZiE FAUZi said...

masa bersalinkan alya, zie cuma mkn pil ikan haruan jenama leesa formula tu je.. itupun tak habis.. sampai sekarang ada lagi..

Ibu_2Hero said...

As-Salam Ibu Arifa,
Saya pun sama kena paksa makan pati ikan haruan polleney masa deliverkan Khalish dulu.
Masuk kotak ke 4 Ayah saya terbelikan yang ada campuran gamat, larat minum 5 botol je lebihnya ada tersimpan dlm laci.
Tak try pil lagi, tapi orang kata ubat kalau yang jenis air lagi cepat serap dan berkesan.

Masing-masing punya pilihan la kan...

ibu MZW @ farah idayu said...

saya mkn yg polleney juga..beli sekotak sempat minum 3 botol jek. tu pun bersulam buah oren.. rasanye mak aii~ yg lebihnya sy bg org..x sggup abeskan. huhu~

SyidaGorjes said...

tak pernah makan pati2 ni.makan ikan dia terus.hehehehe

Ummi Eisya said...

dulu masa eisya aku guna yang pati ikan haruan tu..klu suh minum skrg mesti tak sanggup..eeii payau..dulu minum mesti ngan air milo..satu teguk pati satu teguk milo..dekat sejam nak abiskan..hahaa..

Gieyana said...

ikan haruan kalau yg kecik2 tue mkn la..tp kalau yg besar tue x mkn psl geli..tp ikan keli sedap kan! Ehhh..lari dr topik..x penah g try pati ikan haruan nie psl sure x dpt nk menelannya..

miera said...

masa bersalin alieya dulu..miera operate gak..miera makn ikan haruan buat sup..first tme makan mas tu..boleh la tahan
rasa nye.. =)

Yaya said...

Saya kena makan pati ikan haruan lepas operate dulu... xsedapppp tapi ibu paksaaaa eiiiiiii xboley nak bau diaaa

Intan said...

Pati ikan haruan...oh tidakkkk...tak sanggup tapi pil dia tak ponah try pulak.

Maybe kalo peknen next time leh try pil dia ;)

ibu_Arifa said...

@ ZiE FAUZi: hihihi..samalah..tak berapa nak habis...selalu terlupa jer nk mkn time tu..excitet dpt anak kot..hihihi

@ Ibu_2Hero: waalikumsalam Ibu Khalish..huhu..banyak jgk tu yg ibu Khalish minum..tabik!!! saya pun berpendapat yg sama..yg cecair lagi cepat mujarab sbb dia cecair kan :)

ibu_Arifa said...

@ ibu MZW @ farah idayu: hihihi..yg polleyney aritu saya habiskan ke 6-6 kotak..yer lah 1st time keguguran masa tu. yg Pati mas tu..sanggup minum 1 kotak jer..huhuhu.. tak tahan bau dan rasa..

@ SyidaGorjes: oo..yer ker.. sup ikan haruan yg fresh tu pun min makan jugak..tapi tak ler dapat selalu..sbb susah nak cari ikan haruan kat penang ni. sempat 2-3 kali jer hidang ari tu.

eja said...

ms dlm pntg mkn ikan haruan msk lada hitam dan pati polleney satu kotak.tp kene ada gula2 sebelah.pas abis satu botol sambil tutup hidung mkn gula2..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...