nak join? klik banner ni yer

Thursday, March 24, 2011

@ Di x-ray kerana suspect Pneumonia pula..

Sambungan dari entry @ Dalila disuspect bronchitis

Berikutan dari pengambilan antibiotik dan ubat batuk serta paracetamol sejak hari Isnin Dalila warded dan gas neb pada hari Selasa, sepatutunya batuknya dan bunyi "wheezing" semasa Dalila bernafas semakin berkurangan...tapi tidak ada banyak perubahan sehingga hari Khamis (10 Mac 2011). Tambahan pula Dalila mengalami muntah..selepas dia batuk2. (Korang bayangkan..budak sekecil Dalila, umur 2 tahun- batuk sampai termuntah) Kesian Ibu tengok..habis keluar makanan..dah ler dia tak berselera makan sejak sakit ni.

Doktor datang check haritu, mintak nak x-ray badan Dalila, nak tengok keadaan paru-paru Dalila. Kemungkinan Dalila disuspect kena pneumonia pula. Hanya dengan ujian x-ray di paru-paru nya boleh sah kan tahap kesihatan Dalila yang sebenar. Bagi Ibu, takut dan terkejut lah bila dengar Dalila nak di x-ray, Ibu call Abah bagitau Dalila nak kena x-ray secepat yang mungkin. Mintak Abah datang teman, manalah tahu Dalila "bad mood" kat bilik x-ray nnt. Ini 1st Dalila nak kena x-ray, Ibu pun risau..harap2 semua berjalan lancar lah.

Masa Abah sampai kat ward, Dalila baru bangun tidur (jam 12tgh hari). Ibu cepat2 bagi dia makan dan minum pastu bagi dia makan ubat-ubat dia, then cakap kat dia "kita nak turun beli belon...tapi sebelum nak ke kedai belon tu kena masuk kedai lain dulu..boleh kan?" Dia cakap "okey, boleh"..ikut jer...alhamdulillah..mood dia baik w/pun baru bangun tidur. Masa kat bilik x-ray, Ibu tak boleh masuk. 2 orang saja boleh masuk,so Abah teman kan Dalila.

Ibu tunggu kat luar, dalam 10 minit tengok Dalila senyum2 jalan datang kat Ibu. Ibu tanya, "Dalila okey? Dalila buat apa kat dalam bilik tu?" Dia pun riuh ler cerita..cakap dia smile kat dalam tu. Abah cakap, Abah kena pakaikan baju yang kalis x-ray tu. then dudukkan Dalila atas riba dia. Abah cakap lagi, Abah suruh Dalila senyum..ada orang nak ambik gambar kita kat depan tu. Senang jer Dalila bagi kerjasama.. sekejap jer dah siap. Alhamdulillah. Hihihi..pandai Abah, cakap ada orang nak ambik gambar! Dah siap terus Ibu bawa dia beli belon as reward.

Petang tu Doktor datang check lagi..dan bagitau kedua2 paru-paru Dalila okey..tak de apa2. Doktor kata mungkin sebab lelah kot yang buat dia susah nafas dan masih berbunyi serta batuk berkahak lagi tu. Gas neb tu, still diteruskan setiap 6 jam lagi..sehingga kahaknya berkurangan.

So, pada hari-hari seterusnya (Jumaat, Sabtu dan Ahad), Dalila dah tak demam-demam lagi. Mood nak makan dia pun makin bertambah. Batuk pun dah makin hari makin kurang. Malam memang dia boleh tidur nyenyak (sebab tak batuk).  Doktor cakap hari Isnin  (14 Mac 2011) dah boleh keluar hospital...alhamdulillah.. tapi lagi 2 minggu kena datang untuk follow up lagi.

Sekarang ni, alhamdulillah..Dalila dah tak batuk dah..dah tak demam dah dan dah tak dengar apa2 bunyi dah semasa dia bernafas. Alhamdulillah..dah sihat sepenuhnya dah.
Terima kasih kepada kawan2 blog Ibu Arifa yang mendoakan kesihatan Arifa Dalila selama ini. Hanya Allah sahaja dapat membalas jasa baik kalian. Semoga anda sekeluarga pun sentiasa di berikan kesihatan yang baik dan ceria..aminnn.


sebagai selingan.. sedikit gambar Dalila semasa di ward haritu.

 tunggu Abah balik solat Jumaat sampai tertidur atas kerusi

petangnya Ibu ajak ambik gambar...siap pose 'angkat kaki' lagi tu

terima kasih yer kepada semua yang mendoakan kesihatan Dalila!!
Dalila sayang aunty2 dan uncle2 semua..



7 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

saya baru dpt tau!!!
harap dalila dah sembuh sepenuhnya

AshAnas said...

apepun, dalila maintain comel... dalila kena sihat2 ya... kak min, blk kg tak 1 april? klu blk, nk jemput main umah...

SyidaGorjes said...

hopefully dalila dah tak payah msuk wad lg sbb da bole posing2 angkat kaki.hehehehe.

~conangirlz~ said...

dalila gud girl..:)
hope dalila always chat..:)
suke tgk dalila senyum..
comelnye..^ ^

ibunaznoy said...

dalila comey jek camana pun..hope sentiasa sht2 selalu..

Ummi Eisya said...

mcm2 dalila kena ekh..tapi bagus dalila..tak banyak sgt karenah dia..moga dalila terus sihat ye..

rynas said...

baru kembali blog walking..harap Dalila dh sihat sepenuhnya ya..take care ibu and Dalila

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...