nak join? klik banner ni yer

Tuesday, February 1, 2011

@ Nasi Beriani Kapitan dan Istak

Ni antara kedai makan fav Abah, kalo datang makan kat sini mesti order nasi beriani. Restoran Kapitan dalam entry ni, lokasinya kat Lorong Pitt, kat area Lebuh King. Ada satu lagi restoran Kapitan yang paling dekat, kat area Queensbay..(tapi bukan dalam Mall yer) pun sedap jugak.

beryani kapitan

















 istak..perisa peach

Haritu pulak Abah oder istak..1st time tengok minuman ni. Tak tahu pun kewujudan minuman ni sebenarnya. Abah cakap istak ni tak manis macam minuman berkarbonat yang lain.. Ibu tak terasa nak try lah pulak haritu..so, nak ulas lebih2 tak boleh lah pasal istak ni.

Tapi balik search istak ni..ada webside dia tau http://www.istak.com.my/ minuman ni berasal dari negara Iran.
  • produk Istak tidak mengamalkan proses penapaian yang biasa dilakukan bagi menghasilkan arak tetapi menggunakan kaedah yang halal daripada awal hingga akhir
  • Sekiranya minuman malt Istak telah luput tarikhnya sekalipun, ia tidak akan berubah sifat menjadi arak dan memabukkan sebaliknya hanya berubah warna dan rasa
Bagi pendapat saya; bentuk botol dan design istak ni membuatkan saya "terkelu" for 1st time tengok. See..
 istak (gambar yang saya Google)

Huii..suspen jer.. tapi Abah minum haritu tak de lah pening2 pun..boleh drive kereta balik rumah lagi. Hihihi.. tak memabukkanlah istak ni. Buat suspen jer botol dan design pelekat tuh!






photobucket

13 comments:

SyidaGorjes said...

ayam sampai terkeluar dari claypot?
mesti besar ayam nih.
istak tu kalau tak yakin, tak payah la minum.baik minum milo!hahahahaha

Fieza79 said...

mmg suspen jgk kan...hehe tkpe yg penting halal..

kapitan kat giant kulim ni ada satu restoran..tp tk penah singgah mkn lg pun...sebab tkda kwn yg bt promosi hehe..lps ni nk gi terjah la..

AshAnas said...

cam sedap je nasi tu... k.min biasa dgr nasik pokok ketapang? hubby shira klu gi penang ngn kawan2 die mesti singgah makan situ... kdg2 sesaje je diorg gi penang semata2 nk makan kt situ...

ummiarissa said...

hmm..memang lah botol dia ada keliru sikit...sama macam air yang kami minum di restoran Saba (restoran Arab) di cyberjaya..macam tu gak rupanya...yang penting halal.

waniewadec said...

nampak best ..dah le tengah lapo ni meen

YatieJay said...

I miss penang! Kerana makanannya yg sedap2. Aduh, tak sabar nak balik pekena Char Koay Teow dan jugak nasi kandar. Nasi bryani kat gambor ni pun sedap gak ni...

fasha said...

waaa,cam sedap nie !

mamaMUHAMMAD said...

nampak sedap..nanti turun kl try p al-rawsha...sedap jugak!! kat situ pun ade air mcm tu..tapi barbican..botol die mmg suspen je tgk..tapi sedap sbb x berapa manis n x berapa kuat gas nya...

Ibu Ayra said...

kak ros penah minum istak tu... memula memang was-was tapi bila dah tgk ada tanda halal dan surf internet pasal istak nih....alhamdulillah konfiden... sebab kat web dia ada gambar PM pun tgh minum istak kan? kak ros dah try yang buah campuran...

ibu_Arifa said...

@ SyidaGorjesmemang besar2 ayam kat sini kak.. istak tu botolnyer gitu...tp halal :)

@ fieza79hihi..tulah..suspen jer botol dia tu kan..try lah sekali sekala g mkn kat situ..mana tau memenuhi citarasa fieza jgk :)

ibu_Arifa said...

@ AshAnasooo..kat situ yer..dulu2 masa dok kerja selalu jgk mkn kat situ..dah ada anak ni yg xpernah pergi lagi.

@ ummiarissaye kan..yg penting halal..agaknyer dah xde design lain dah kot..paling tak pun letak ler gambar2 buah ker.

ibu_Arifa said...

@ waniewadecooppss..yer ker..jemput tgk gambar..(nak jemput mkn jauh la pulak..hihihi

@ YattJayhihi..cepat2 lah balik penang kak Yati..lama dah dok Johor tu...sampai rindau dah kat makanan utara :)

ibu_Arifa said...

@ fasha sedap ..dtg lah penang..leh try nasi ni nnt.

@ mamamuhammad ooo yer ker..dah lama tak turun KL..thanks..nnt leh try kat situ pulak :)

@ IbuAyra ooo..sedap jgk yer.. nnt nak try rasa jgk lah..haritu xsedmpat try.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...