nak join? klik banner ni yer

Thursday, February 10, 2011

@ Nak kurang kan Berat sikit

Morning semua..saya dalam proses nak kurangkan berat blog saya ni.. huhuhu.. berat hatinya nak "remove" sesuatu dari blog ni... semua saya sayang!!!

tak pe lah..demi memastikan kawan2 semua dapat masuk ke blog saya dengan selesa..dan loading pun lebih cepat... saya pejam kan jer sebelah mata nih.. huhuhu..

antara yang dah saya remove:
  • widget twitter
  • 1-2 benda kat sidebar blog saya
  • gambar saya dan dalila kat footer blog.
  • widget jam/kalender

so sekarang ni BERAT BLOG SAYA: 215.25kb
target dapat 150kb pun dah okey dah..



tengoklah nanti... berapa berat blog saya selepas terpaksa "diet"


==============================================================
paling ideal berat blog adalah tidak lebih 100kb. sob...sob..separuh lagi tuh nak cecah angka tu...
Nak check BERAT BLOG korang.. Klik SINI yer..


kalau nak baca tentang BERAT BLOG ni..korang boleh ke blog ni yer: http://khairulhisyambox.blogspot.com


12 comments:

SyidaGorjes said...

blog terpaksa diet.tuan punya blog diet tak?
hehehehehe

Surie said...

oh, baru tau cmne nak tau berat blog..thanks for sharing ya =)
Nti sy nk wt entry psl ni la..boleh ye..

Momma Mia said...

maceh min... blog kami pun kene berdiet ni

touyakaruma said...

Blog touya cuma 25.32kb jer

http://touyakaruma.com/blog/

Siti Khadijah said...

blog ct bawah 150..yeay!takyah diet..hihi

Hanis Azla said...

selalu sayang nak buang widget2 tertentu wp kita tahu blog kita dah overweight kan..

Ummi Hanie said...

salam min ,

bab2 diet blog ni mmg frust juge kan ? sy dah puas merasa ni dulu masa pakai blogspot ... skrg pakai WP , automatik blog jadi ringan..tu yg suke bangat tuu .. ;)daripada 200kB dah jadi under 100kB...fuhh...mcm xpercaya sbb blog sy mmg byk widget , syg kan nk buang ?

satu lg tips sy , cube kurangkan kolum .. jadi 2 kolum ke .. dolu2 mmg sy suke blog 3 kolum sgt2 ... tp fikirkan bab berat ni terpakse le kurangkan jua..sbb lg byk kolum,lg byk benda kite nk bubuh,betul tak ?

just my 2 cents... peace ;)

khairul hisyam said...

oh patut pun masuk blog ni sangat la ringan dah. :) btw i give u blog in detail explaination. haritu tak sempat :P

sekarang ni mempunyai 341 resources, file size 2.99mb dan transfer size pula 2.15mb. so its already quite good. :) kalo bagi entri blog post tu hanya 2~3 didepan pun menbantu juga

ibu_Arifa said...

@ SyidaGorjes: tuan blog diet sikit2 udah ler...kang pengsang plak nnt..hihihi

@ Surie: boleh..silakan sis..sama2 kasih :)

ibu_Arifa said...

@ Momma Mia: hihihi..berat jgk yer.. kita sama2 diet kan blog kita yer..

@ touyakaruma: alahai....ringan sungguh blog touya tu..dah singgah td..cepat jer loading nyer..best..best :)

ibu_Arifa said...

@ Siti Khadijah: wahhh..bestnyer tak yah diet..tahniah yer..blog x berat :)

@ Hanis Azla: betul tu..sayang nak uang sbb rase/perasan kalo ada lagi cantik..tp buat berat blog pulak..huhuhu

ibu_Arifa said...

@ Ummie Hanie: ooo..baru tau guna wp saiz jadi kecil yer..tu lah lagi byk ruang/kolom lagi ada ler benda nak di letak/gantung nyer..terima kasih ummie Hanie.. cadangan yang bernas. give me 5!

@ khairul hisyam: terima kasih en.khairul..w/pun tak berapa paham sgt detail yg diberi tu...tp dah kata blog saya ni dah ringan sikit pun dah cukup syok dah ni.. thanks a lot yer Khairul :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...