nak join? klik banner ni yer

Tuesday, February 1, 2011

@ Ubat Tekanan Darah Rendah Saya

Dua minggu yang lalu, dah 2 hari terasa bagai pening2 dan sakit2 di bahagian belakang tengkuk. Minta Abah tolong check kan tekanan darah dengan digital BP test Abah tu. 3 kali check..tekanan rendah. Abah ajak ke klinik panel. Jumpa doktor, doktor pun cakap benda yang saya.. "your BP is very low".


Saya tanya doktor tu..bagaimana nak naikkan BP saya tu..dia cakap...

tak de apa yang boleh dilakukan.. kalau nak pun.. awak drive kereta pusing satu penang, setiap pagi selama seminggu..sure your BP will going up!

Antara percaya atau tidak, tapi saya ada juga tergelak sikit masa tu..sampai doktor tu pun ikut tergelak sama. Hihihi..(lawak juga doktor Sikh ni rupanya)


Mungkinkah sebab Penang ni dah nak jadi macam KL dah..hari2 jalan jem dan dengan sikap pemandu yang "dasyat" tu..boleh buat tekanan darah kita naik.


photobucket

20 comments:

Zaidah said...

senang aje ubatnyer....hehehe...klu akak tekanan darah tinggi...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

salam, doc tue buat lawak ker?

AshAnas said...

makan kerang kak min... shira pun de problem tekanan darah rendah. ms pregnant ni je alhamdulillah, ok sume...

Ema said...

nanti tekanan darah tinggi plak.... tapi penang mmg jem....huhuhuhu...

Hanis Azla said...

bagus juga tips doktor tu.. klu dah dpt high blood preasure barulah ada ubat kot.. hi..hi.. anyway take care yer..

rynas said...

ohhh bp rendah ekkk..selalu bp tinggi jer yg tau..banyakkan rehat kot..

Cik Sue said...

Salam ibudalila..
Btol ker x ada cara untuk kita naikkan tekanan darah tue yea..mesti ada caranya kan..kan..kan..

YatieJay said...

Heheheee....cakap dgn doktor tu bukan takat penang aje. Kat Kulai ni pun sama. Sikap pemandu kita yg buatkan BP naik tinggi. Kiasu bukan hanya pada org cina je sekarang ni. Org kita pun dah sama terikut.

SYaMiLa said...

lawak la...tp ada logiknya...he3

Intan said...

Waa pandainya doc tu wat lawak nie...tapi rasanya ada betoi gak apa yg dia ckp tu coz surely BP akan "naik" kalo dok buat suggestion dia tu :D

gee ryder said...

hahaha kelakar..
tapi mmg sng pun nk bg darah naik

Azrina Mohd Tajul Ariffin said...

Daripada sumber natural minum air belimbing atau cari buah delima, bagus. Elakkan makan organ dalaman kerana ia merosakkan fungsi otak, jadi pelupa. Of coz dr bagi suplemen kan, jadi makan dgn konsisten.

ibu_Arifa said...

@ Zaidah: senang jer kan..tak payah telan2 ubat. akak darah tinggi yer..

@ Be Simple Beb(BSB) - threeQ: agaknyer lah sis, dia buat lawak kot.

ibu_Arifa said...

@ AshAnas: makan kerang...kak min pun just makan kerang jer jgk.. mujurlah shira OK time prgenant kali ni kan. alhamdulillah..

@ Ema: hihihi..nak hilang tekanan rendah terus dapat tekanan tinggi pulak kan..huhuhu

ibu_Arifa said...

@ Hanis Azla: agaknyer lah..high BP baru dia leh bagi ubat.. terima kasih :)

@ rynas: hihihi..bp rendah ni mmg tak famous sgt kak rynas..any way thanks ya :)

ibu_Arifa said...

@ Cik Sue: adakot..tp haritu doktor tu buat lawak pulak..suruh drive keta pulak..achehh!!

a YatieJay: hihihi..kat sana pun teruk jgak yer kak Yati..hihi sabar jer lah..

ibu_Arifa said...

@ Syamila: hihihi..yer kan kak..ada logik jgk kan.

@ Intan: hihi..1st time jgak dapat lawak dr doktor Sikh tua gitu..hihihi

ibu_Arifa said...

@ gee ryder: hihihi..tak sangka kan..sungguh2 kita tanya..doktor jwb gitu pulak..hihihi

@ Azrina Mohd Tajul Ariffin: ooo..yer ker..1st time dengar ni..terima kasih yer sis :) sis ni pengedar sheklee yer..bagusnyer :)

Azrina Mohd Tajul Ariffin said...

Min, errk mmg pengedar tapi kalau Min tanya saya jawab ler kekeke. Cuba banyk testimoni rakan saya ni mana tahu boleh bantu Min tanpa harapkan ubat doc.

http://masalifah-shaklee.blogspot.com/2011/01/testimoni-tekanan-darah-normal-selepas.html

ain said...

cik ain pun ada darah rendah.dr ada suruh amalkan makan kismis tiap2 hari.Alhamdulillah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...