nak join? klik banner ni yer

Wednesday, February 9, 2011

@ Telur Ikan Jerung

Saya baru tahu saja telur ikan jerung gini bentuknya.. tertengok kat dokumentari TV1 minggu lepas.. terus buat research sikit pasal telur ikan ni. Unikkan tengok telur ikan jerung ni.. kulit cengkerangnya berpintal2 macam mata gerudi.
hanyut di tepi pantai

saiz telur

baby ikan jerung yang baru nak "menetas"

Tidak semua jerung meiliki telur seperti ini yer kawan-kawan. Jerung yang memiliki telur sebegini adalah "Port Jackson Shark". Lagi satu fakta yang menarik tentang "Port Jackson Shark" adalah, ia membawa telurnya menggunakan mulutnya dan meninggalkan di suatu tempat yang tersembunyi (dicelah2 batu-dasar laut) bagi mengelakkan telurnya itu di makan oleh haiwan2..atau jerung2 pemangsa yang lain.

Telur atau cengkerang yang dah kosong akan di hanyutkan ke tepi pandai dan ianya lebih dikenali sebagai "mermaid's purses" atau "devil's purses". Hihihi...pelikkan..

Jenis-jenis jerung yang lain yang juga bertelur  adalah "Horn Shark" dan "Swell Shark" dan "Cat Shark"


telur swell shark


Ada juga sesetengah jerung yang membawa telurnya dengan cara begini: embrio tergantung di luar badan jerung betina. Jerung "Blue Shark" dan "Hammerhead Shark" membekalkan makanan kepada embrionya melalui placenta yang bersambung dengan badan si ibu.
Blue Shark bersama telurnya

Selebihnya..kebanyakkan jerung2 spesis lain (selain daripada 2 cara yang disebutkan diatas) akan mengeramkan telur-telurnyanya di dalam badan (tanpa placenta). Dan mana-mana anak yang menetas terlebih dahulu akan memakan telur yang masih belum menetas lagi...senang nak cakap dia akan makan adik beradik dia yang lain lah untuk hidup.

So, kalo korang terjumpa cengkerang pintal-pintal macam mata gerudi... kat tepi pantai..jangan pulak korang ingat objek dari makhluk asing pulak yer..itu jerung yang punyaaaa.. bukan man belon yang punya!!!! hihihi


photobucket

29 comments:

ZiE FAUZi said...

info menarik ni kak min.. zie pun baru tahu jer ni...tq sbb share...

mOoN said...

lawa lah cengkerang telur tu...:) baru tau ni...ngee~

Nazz@Purple said...

subhanallah..br naz tau..selama ni xnak amik tau pun..huhuhu..bnyak lagi kan ciptaan Allah yg unik yg kt tak tau kan..

Ummi Eisya said...

tak pernah tahu pun..bagus2 info ni..

Hanis Azla said...

mmg x pernah tgk.. thanks yer berkongsi di sini..

Siti Khadijah said...

baru taw jugak..menarik..menarik..:)

kakngah said...

ye la..
pelik betul
tak nampak cam telur..
biasa kalau sebut telur, mesti byg shape bulat atau lonjong jek..

ibu addin dan nasa said...

Unik ciptaan ALLAH ni kan

Izan Ishak said...

baru tau ni min...yelah...kalau pestime tgk mmg sgt pelik nih~

YatieJay said...

Eh....bukan jerung bersalin mcm mamalia ke? Jap....apasal tetiba akak rasa mcm 'bongok' sgt ni? Kikikiii....

ibu_umairah said...

first time tgk niee.......
good info

*azni* said...

br tau ni telur ikan jerung..hihi..nice info kak min..

Fieza79 said...

mmg unik kan...first time tgk..

AshAnas said...

waa... menarik info ni... maha suci Allah yang menciptakan...

SyidaGorjes said...

sape man belon?
cite tv ke?

khairul hisyam said...

mungkin ini asal usul gerudi inul. ngeehehe. nice info :)

rynas said...

ohh gitu yer. tak pernah tahu ler pulak hehhehe

Intan said...

First time baru tau ghupa telur jerung...bagus Min cari info cam nie and share with readers yg lain :)

Unik mmg unik...

ibu_Arifa said...

@ ZiE FAUZi: sama2 Zie.. :)

@ mOoN: lawa dan unik kan..sama2 :)

ibu_Arifa said...

@ Nazz@Purple: samalah Nazz..saya pun baru tau jgak ni..subhanallah ..

@ Ummi Eisya: terima kasih geng!

ibu_Arifa said...

@ Hanis Azla: sama-sama..

@ Siti Khadijah: hihi..terima kasih singgah sini :)

ibu_Arifa said...

@ kakngah: yer lah kakngah..saya pun selalu pk mcm tu jgk..telur =bujur.

@ ibu addin dan nasa: yer kak..sungguh unik..subhanallah :)

ibu_Arifa said...

@ Izan Ishak: pelikkan kan..saya pun mujur tertengok kat tv aritu..kalo tak..sampai arini tak tau.

@ YatieJay: saya pun dulu2 agak mcm tu..tp tu lah bila tgk kat tv aritu..baru tau..tu yg buat entry ni.

ibu_Arifa said...

@ ibu_umairah: terima kasih kak As..

@ *azni*: kak min br tau jgk..sama-sama azni :)

ibu_Arifa said...

@ fieza79: yer kan..unik sungguh telur dia ni..mcm nak tunjuk dia ganas jer..hihihi

@ AshAnas: terima kasih Shira..kuasa Allah kan..

ibu_Arifa said...

@ SyidaGorjes: man belon raja lawak ler sis..hihihi

@ khairul hisyam: terima kasih..sedara si inul agak nyer nih..hihihi

ibu_Arifa said...

@ rynas: hihi..saya pun baru tau kak :)

@ Inatan: terima kasih kak intan..1st time wat entry cenggi ni nih..hihihi..

Farra Dhelina said...

e eee unik nya kak min!! tak pernah tau la..sies..

ibu_Arifa said...

@ Farra Dhelina: tu lah farra..unik kan tu yang kak min terus search tu..sbb lepas tgk kt tv.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...