nak join? klik banner ni yer

Sunday, February 6, 2011

@ Jom Check *#06# kat Handphone


Terbaca entry menarik ni kat blog http://nyonyasabah.blogspot.com/
macam menarik jer nak cuba try test..hihi

langkah2nya:
  1. Ambil handfon anda, lepas tu tekan *#06#
  2. Lepas tu akan terpapar nombor siri 15 digit kan.
  3. Perhatikan angka ke-7 dan ke-8 pada nombor siri itu.
  4. contohnya: x x x x x x ? ? x x x x x x x
  5. sekiranya bernombor 02 atau 20: telefon anda di buat di UAE (Emirates), kualiti: sangat tidak baik
  6. sekiranya bernombor 08 atau 80: telefon anda di buat di German, kualiti: sederhana baik
  7. sekiranya bernombor 01 atau 10: telefon anda di buat di Finland, kualiti: baik
  8. sekiranya bernombor 00: telefon anda dikilangkan di tempat asal jenama tersebut, kualiti: SANGAT BAIK
  9. sekiranya bernombor 13: telefon anda diperbuat di Azerbaijan, kualiti; sangat tidak baik dan memudaratkan kesihatan.
1st time tau benda macam ni.. saya dah check kat handfon saya....alhamdulillah 01.


lagi satu perkara yang dulunya pernah tersebar melalui email tentang *#06# ni adalah...

sekiranya handfon kita hilang atau dicuri orang.. pihak telco (syarikat pembekal perkhidmatan GSM and seperti 012,019,013, 017, 016) dan berikan nombor siri handfon anda itu. Mereka berupaya mem"blok" penggunaan handfon itu walaupun sim kadnya telah ditukar. Jadi telefon ada tidak boleh digunakan langsung..so kalo pencuri tu nak jual pun sure tak laku kan. Handfon kena "blok" dan sim kad pun kena "blok" jugak.. padan muka pencuri tu.



kesahihan kedua2 benda ni saya pun tak sure sangat.... tapi just saje seronok2 nak check dan share dengan kawan2 semua jer..
kalau ada yang terkena "handfon kualiti yang tidak baik" lepas cuba taip kod tadi tu..maafkan saya yer. entry  "just for fun" jer..lagi pun saya tak sure sama ada *#06# tu boleh guna kat handfon jenama lain atau tidak.. me and my asben guna Nokia jer


25 comments:

Ya ALya said...

boleh je guna..ya pakai tel sony...ya pun dapat 01 gak

Farra Dhelina said...

nk cuba gak lah ;-)

mia.lia said...

kalau china..takde no..hehehe

Nur Hani said...

akak terlupa 04. kat korea, kualiti entah. tp tau la 04 kat korea :)

qlah said...

da try.. hehe :) qlah pun dapat 01..

mamaMUHAMMAD said...

ye ke...xtau pun tau benda2 mcm ni..bagus nye,,dpt info baru..tapikan mcm mana nk buat yg blog hp klu hilang tu ek?hp husben hilang..kesian baru je pakai...betul ke boleh blok jd orang tu x dpt pkai hp tu?

SYaMiLa said...

kak sya nye kt china kot...sebab 03..maklumle guna nokia yg murah je...tu pun dah tak nampak muka tepon...ahmad & ira wat hal...tk kisahle..janji blh tepon & sms..he3...

win@momyShaneQeisha said...

dah try..04.phone nokia E5.dibuat kat korea..kualitinya camana ya?

~conangirlz~ said...

salam..sy silent reader akk...
n sy dpt no 02 je..:(
huhuhuhu..
anyway, thnx coz sharing..:)

SyidaGorjes said...

kalau blackberry pun bole cek macam ni ke?

Mummy Zara Sofea said...

tq for sharing..gud info..

Fiza's said...

03? kt ner tue heheh

Ema said...

hehehehe mcm x de jer nombor.... made in India kot...

YatieJay said...

Akak 03, dari mana ek? Azerbaijan ke? Nak tukar henpon laaaa....ada alasan tukar henpon baru ni ; )

misz FaTiN said...

enset fatin 01.. so kualitinya baik.. ^_^

tengs sharing..

Jom singgah blog MISZ FATIN at ..myway iS myLife..

Ohno!!! said...

01.... hehe...patut la dah pakai dekat 5 tahun maintain lagi

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

dah cuba kita punyer 00...wah sangat bagus walhal beli kat kedai cokia je....he...he...nak pinjam info ni leh tak nak wat kat blog saje suka2 share dgn kengkawan

ibu_Arifa said...

@ Ya Alya: oo..yer ker..thanks forinfo yer..

@ Farra Dhelina: sila kan Farra..hihihi

ibu_Arifa said...

@ mia.lia: hehehe..yer ker..hehehe :)

@ Nur Hani: okey Nur Hani..terima kasih...04 for korea :)

ibu_Arifa said...

@ qlah: hihi..sama lah kita 01 jugak..thanks singgah dan komen kat blog saya ni :)..singgah lagi yer..

@ mamaMUHAMMAD: kesiannyer hp hilang..saya pun xsure kesahihan "benda ni" just share for fun jer..

ibu_Arifa said...

@ SYaMiLa: hihi..alah xpe lah buatan China pun..asalkan boleh guna udah ler..tp kalo muka telefon dah xnampak tu...kire patut dah kena tukar tu..camna nak sms kan..hihihi

@ win@momyShaneQeisha: ooo..yer ker..tak sure lah mummyShane..yg ni pun xsure sgt kesahihannyer pun..just fur fun jer nih..

Ummi Salsabila said...

wah.tq kak min.
menarik sgt info nih!
terus try..alhamdulillah.dpt 00.

ibu_Arifa said...

@ ~conangirlz~: hai ~conangirlz~. terima kasih singgah di blog akak ni.. dapat 02 yer..tak pe lah..tak sure betul ke tak pun tu..jangan risau sangat yer :)

@ SyidaGorjes: blackberry? saya tak sure lah kak syida..me ada nokia jer..

ibu_Arifa said...

@ Mummy Zara Sofea: terima kasih Mummy Zara :)

@ fiza's: entah ler..tak sure pulak 03 tu kat negara mana.

ibu_Arifa said...

@ Ema: hihihi..xde yer.. sorry yer ema :)

@ YatieJay: hihihi...cari alasan nak tukar hp yer kak Yati.. 03 saya pun xsure dari mana..yg ni jer saya dapat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...