nak join? klik banner ni yer

Wednesday, September 1, 2010

@ Saya akan Pakai Abaya Raya Tahun ni..!!

Sebenarnyer saya nak cari jubah seluar untuk dipakai pada pagi raya ke-3 tahun ini. Tetapi sejak dari Penang - Kedah - Penang balik tak jumpa2 jubah seluar yang sama saiz dengan saya. Yang ada pun saiz 40 keatas. Last2 Abah suruh beli jer lah jubah labuh biasa tu..pun susah jugak nak jumpa saiz kecik molek untuk saya ni..tapi lagi banyak lah pilihan berbanding dengan jubah seluar.

Keluar masuk butik..terjumpa satu jubah yang saiz XS juga akhirnya. Try dan panggil Abah suruh tengok, cantik dan berkenan ker tidak.. Abah suka. Terus saya bayar..Akak kedai tu cakap ni Abaya. RM 130 satu.. kainnyer pun tersangat lah selesa (serius tau!!).. mak akak tu beli dari Dubai semasa balik umrah katanya...beli banyak buat jual dalam butik anaknya..patut ler murah2 harga kat situ.

Sebelum ni saya tak tahu pun kewujudan baju Abaya.. MIL yang mula2 sebut perkatan ni..ABAYA.. my MIL memang up to date tau tentang fesyen2 terkini. Saya jer yang tak kisah..asal tutup aurat sudahlah. Haritu ada terbaca dalam majalan NUR keluaran bulan Julan 2010. ada gambar model berbaju Abaya ni.

Sweet jugak kan pakai Abaya nih

Abaya saya..

Dari apa yang saya baca dalam majalah Nur haritu..Abaya ni adalah salah satu busana wanita Arab yang direka lebih longgar dan selesa. Abaya yang berbutang dihadapan (butang dari leher sampai ke hujung kaki) adalah paling digemari kerana boleh dipakaikan pakaian yang lebih kontras warnanya di bahagian dalam serta mudah juga untuk ibu yang menyusu. Bagi pendapai saya..baju Abaya ni lebih kepada baju yang dipakai dibahagian luar..lebih kurang macam jaket lah tetapi ianya lebih labuh sampai ke kaki. 


p/s: nak tengok saya pakai Abaya? tunggu lah entry gambar masa raya nanti..hihihi
agak2 ada gaya mcm hajjah tak?


photobucket

20 comments:

Sari said...

klau ksari mmmg susah sesgt nk cari saiz jubah2 ni..klau beli sure kea oter..especially tang labuh.. tu yg bikin frust..

Ema said...

ada-ada.... gaya hajjah.. hehehe tapi skrg mmg popular tu...

AshAnas said...

wah, dh dapat baju raya dah... beli kt mana?

yebbit + . + said...

comel gakk abaya ni. sempat lg ne yebbit nk p cr 1. ehehe

Zaidah said...

hajjah muda....

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tak sabar nak tgk ibudalila pakai abaya....actually pakai lah apa pun waktu raya..tak kisah kan...janji dapat berkumpul ngan kelaurga...

sz | m.s.s said...

alalala..
comeinya...
menarik gak tu senang nak menyusukn baby kan...

shaza said...

hmm.. mase akak pegi dubai dulu pun akak borong abaya ni.. kat sane memang murah dan banyak pilihan.. kalau kat naif tu memang penuh dengan kedai jual abaya saje.. harge 50 ringgit boleh dapat yang cantik2..

Ummi Eisya said...

wei,comel la abaya tu..suka la..aku puas cari jubah yang cantik ko..ada yang lawa,harga mak oi..dekat 300 sepasang..hampeh tul la..last2 aku beli jubah biasa je..lagi mahal dari ko tapi lawa lagi ko punya..pe kes ni..tak puas hati tul la..hihii..

sesama la kita berjubah ye..

10 said...

wah... baju baru sampai raya ke-3 ek? raya sakan la kak min... cantek la abaya tu... x sabar nak tgk kak min pakai...

p/s: tahun ni raya kat mana?

SyidaGorjes said...

akak pun dah ada abaya utk raya ni.mak belikan masa umrah minggu lepas.tapi nak beli lagi macam fara diba tv9 tu pakai pulak.tamak tak?hehehe

Farra Dhelina said...

1st time dgr baju abaya.. :-)

tak sabr nk tgok pic akk pkai abaya

Ammi Sara said...

wah bergaya lah min thn ni ye, mesti cute mute, hehe..
abaya ni k sara berkenan gak tp kang payah sikit nak bg nenen budak kenit yg selalu mintak nenen ni, hehe..nanti bila dia dah tak nenen/kurang nenen br ammi boleh gak bergaya dgn abaya ;D

Latifahbeekay said...

Salam pekenalan..Tahun ni ramai yg mencr jubah kann. .cntik abaya tu. .kalau duk kat kl blh dpt rm60 sepasang. .tp saiz mak arab ler ,saiz paling kecik utk mak arab adalah saiz xl utk org kita. .hehe . . .

mamaMUHAMMAD said...

waaa....pkai abaya..abaya ni slalu tengok design n quality kain..kat india,pakistan n arab byk le abaya nikan..kot sape g mekah boleh kirim abaya..hehe..mmg senang nak menyusu..

p/s;mmg nampak macam hajjah..bila lagi nak dapat title hajjah..=)

Nia said...

eh,..cantek jgk kan? nanti i igt nak try jgk beli satu..tapi bukan utk raya la..lps raya kot baru dpt beli..hehe

Ummi Hanie said...

santekknyer abaya dier...

patut laa xsabor2 nk gayakan raya nnti..hehehe :)

hanie punye sulam putih :)
xpe,mahal sikit sbb mmg abaya dubai ni sgt2 selesa pakai..ringan,xpanas..hanie ada satu mak belikan di dubai juga...

chekna said...

amboi, beraya sakan dia.. abaya ni memang cantik, teringin gak nak pakai, tp susah nak cari size yg sesuai...

rynas said...

hehhe mesti comeikan. kalau akak nak cari jubah or abaya mmg tak der saiz sebabnya nanti kena potong kain tuh..

ummuabdullahsyaakir said...

Mmg abaya selesa sikt dari jubah..tap tengok kain juga.Kalau 130 tu mmg sgt2 sedap pakai tu.

Tak sabr nk tgk gmbr Min pakai jubah^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...