nak join? klik banner ni yer

Friday, May 27, 2011

@ Main Nombor Ekor- Tak Takut Dosa? Tak Rasa Malu ke?

gambar saya google tau! nak cari nahas kalo snap sendiri

Tak kisah lah korang nak klasifikasikan entry ni dalam klasifikasi apa..luahan perasaan ker.. ibu arifa mengomel ke.. janji saya nak share sikit apa yang saya nampak kelmarin.

Kelmarin, lepas habis kerja..plan nak gi kedai gubahan hantaran yang tak jauh dari tempat kerja (belakang SunShine). Berjalan kaki je... senang. Masa on the way ke kadai gubahan tu, terpaksa melintasi 2 deretan kedai. Kat dalam deretan pertama..ada 2 kedai nombir ekor (satu yang selalunya warna kuning dan slagi satu yang ada gambar kuda warna biru). Agaknya time saya lalu tu memang waktu "puncak" kot (atau every time memang macam ni..saya pun tak pasti) punyalah ramai orang masuk keluar kedai tu..saya pun tergerak hati nak toleh..terlihat wajah2 abang2 dan pakcik2 Melayu kat dalam tu..sama sibuk dengan kaum lain. 

Lalu pula di deretan kedai yang kedua, kat sini kedai nombor ekornya warna merah, (nama kedai seakan-akan panggilan untuk "kain selimut yg tebal tu"). ..pun masih situasi sama...ada orang melayu juga. Sedih saya tengok situasi macam ni. Melayu (Islam) main 'nombor ekor'.. kalo bangsa lain tu tak kisah la..sebab biasanya mereka dah kaya raya..dah banyak duit. Heyyy.. korang tak takut dosa ke? tak rasa malu ker? ke sebab ada rasa malu tu yang ada sampai tak buka helmet masa masuk kedai "tu".. kalo korang menang pun, apa yang korang boleh beli?....duit tak berkat..nak bagi makan anak bini ker? nak kirim kat mak ayah kat kampung ke? Daripada dok "melebur" duit kat kedai macam tu..lagi bagus korang bagi sedekah. satu dua ringgit sudah lah...janji ikhlas. Betul tak?

Saya bukan nak jadi ustazah hari ni, tapi sekadar ingin ingat mengingati sesama saudara. Fikir-fikirkan lah apa akan jadi jika anak2 muda/remaja pun melihat dan mencontohi "tabiat buruk" ini. Atau, perlukah dinantikan/diwujudkan undang2 yang khusus bagi mengatasi perkara in? Hmmm ..saya rasa, apa yang penting.. semuanya mesti datang dari dalam diri kita sendiri. Malu dengan Allah serta malu dengan diri sendiri dan masyarakat.


sekian wasaallam.




maaf jika ada pihak2 yang ter'panas'.


8 comments:

Mama'cfa said...

pagi.. huhu erkk saye rase sejuk pagi ni....kak kite pun ade nmpk umat kita kat area kwsn kedai umh saye mnggu lpas.. huhuhuh xleh nk ckp pe la kan...malu dorng dlm helmet je kak... yg pkai bju mlyu pun ado nk lg hari jummat.. haishhh

Ummi Eisya&Amani said...

peringatan yg bagus...

chekna @ mama ziyad said...

masa kat rumah lama di subang jaya, ada 3 kedai nombor.. selalunya mmg beratur la org beli, walopun dah ter pampang tulisan kat situ yg nombor ekor adalah haram bagi org islam, ada je org melayu beli, mana yg malu tu, pakai la helmet, mana yg xtau malu tu, selamba je beli...

SyidaGorjes said...

kadang2 dah tua bangka pun still pegi sana. mana ke'malu'an mereka?

ummiarissa said...

hmmm....dah biasa tengok orang Melayu kuar masuk tempat tu...langsung tak ada rasa malu...saya pandang je dengan pandangan menyampah...

mamamuhammad said...

hurm.ni pun satu hal..jalan singkat nak cpt kaya n ke neraka...hoho.mg x suka btol sape g main no ekor ni..kebanyakkannye melayu...ntah ape yg difikir ntah..tu a..sape suh main2 time belaja dulu..x ke GAJI DA KECIK???serba serbi x cukup,biar sederhana cukup makan tapi yg penting HALAL..bahagia dunia akhirat..

rynas said...

kadang bila hati sudah gelap susah untuk berubah...harap2 mereka sedar dan insaf ler lgpun tak berkat pun duit walaupun menang berpuluh ribu

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

nak cepat kaya ler tuee... tak tahu ker judi tue dosa besar tueee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...