nak join? klik banner ni yer

Monday, May 23, 2011

@ Aktiviti Pagi (Sabtu-Ahad) Saya

Dah lama saya tak buat aktiviti ni... rindu sangat nak buat
Nak edit-edit gambar guna photoshop
Bangun Subuh pagi sabtu dan ahad baru ni..
tengok kat luar macam mendung nak hujan jer..
saya terus buat kerja ni
tak de lah terer pun
takat syok sendiri jer..
bila lama tak buat..mesti lupa step..
Kena buka/tengok balik tutorial kat internet.
Nak tengok tak hasil pagi sabtu-ahad saya baru2 ni..
jangan kutuk yer..
saya budak baru belajar..



























































Gambar yang tak berapa lama yang di beri nafas baru...
okey tak? korang suka "tone warna" yang bagaimana? yang nampak vantage stail ke, yang nampak kebiru-biruan/kemerah-merahan/ keungu-unguan ker..atau yang nampak fresh ker?
Edit saya ni banyak gunakan  "Selective Color Option"..
(Image > Adjusments > Selective Color Option)


14 comments:

ibu MZW @ farah idayu said...

saya suka pic ke3 tu..mgkn sbb nmpk muka dalila jelas..huhu~ kak min, leh ajar cemano guna photoshop style expert2 nih? saya kekadang kompius dan takut2 bila guna ps especially tang option dia yg pelik2 tuh ;p

Gieyana said...

cantik..kak G suka gak mengexplore camni..nmpak seni kan!:D

SyidaGorjes said...

nampak vintage and evergreen =)

Sitisifir10 said...

Photoshop tu...mantap!! Saya guna photoscape je tu pun tak pernah tukar2 tone kalernya :P

zaidah said...

memang tangan seni...rajin min mengedit2 gambar...

Ema said...

model dah cantik... edit lagi la tantek

Ummi Eisya&Amani said...

waa,dah pandai la tu..suka suka..daku edit pic warna ni guna kat pgotoscape tu je..guna yang saturation color tu..ajar la wei..

ibu_Arifa said...

@Farah Idayu: terima kasih..boleh jer kalo nak saya buatkan tutorial ttg ni..tapi step nyer banyak le sikit..insyaallah..nnt saya akan usahakan. bab "option yg pelik" tu..saya tak pasti bhg mana, saya pun byk try n error jgk dlm main ps ni.

@Gieyana: Terima kasih kak Gie. Saya pun suka..lebih2 lagi bila tgk gambar org lain, yg cantik2 tu.. geram nak try edit jgk.

ibu_Arifa said...

@Syida: Terima kasih kak syida.

@SitiSifir10: byk try-try godek2 jer ni kak. photoscape pun okey jgk..saya suka jgk guna yg tu.

@Zaidah: Terima kasih kak Zai. Suka edit gambar sbb tgk gambar org lain yg cantik2..teringin nak gambar sendiri cantik camtu jgk..

ibu_Arifa said...

@Ema: Terima kasih Ema. Edit suka2 jer ni. baru nak belajar.

@UmmiEisya: hihihi...ko la dasyat beb..siap gi kelas editing lagi..
aku buat ikut sedap mata aku jer lah ni. tgklah ada masa nnt aku buat tuto nyer...

Nur-nba said...

Bestnya pandai guna Photoshop.. Nur memang tak pernah guna pun :(

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

comelnya anak akak! mata cantik sangat..peluk cium utk dia ae..hehe..mwah2..kita xjauh pon ..aunty wani dari kulim =))

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

BSB suka gambar dalila yg biru2 tuee..

Ummi Salsabila said...

cantik! pandai kak min edit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...