nak join? klik banner ni yer

Monday, April 25, 2011

@ Cerita 1 minggu saya bekerja

Hari ini dah masuk minggu ke-2 saya bekerja. Alhamdulillah. Tempat kerja baru best, kawan sekerja pun best, suasana kerja pun best...senang nak cakap..semuanya best lah.
1st day dan 2nd day memang agak mengantuk sikit. Masuk hari ketiga dah dapat laptop sediri, kurang lah sikit boring dan mengantuknyer tu..tp still tak boleh nak buat apa2 kerja lagi sebab kerja saya ni perlu mendapatkan access ker server sistem tertentu..(adalah dalam 3-4 access yang diperlukan)..so bila tak dapat dapat lagi access tu, laptop ada pun just boleh main 'google' dan facebook jer lah. Ada senior dah ajar skop kerja saya yang bakal saya buat, tapi disebabkan access tu tak dapat lagi..tak dapat lagi saya nak hands on 1-2 kerja as latihan permulaan.

Cerita Dalila pula, lagi best..hihihi. 1st day hantar ke pengasuh (saya dan suami hantar) dia okey, balik pun dia okey jer..happy sungguh! Tapi esok (2nd day) paginyer..bila cakap nak hantar ke rumah pengasuh, dia tak mau pulak..menagis2 tak nak pergi. Saya pujuk2, bawa juga ke rumah pengasuh, menagis2 tak mau dok situ. Mujur ada MIL, di pujuk2 then bawa balik rumah dia kejap..dah okey nanti dia hantar semula ke sana. Rumah pengasuh Dalila, dekat jer dengan rumah MIL. Start 2nd day tu sampai sekarang, Dalila tak mau ke rumah pengasuh, melainkan MIL yang hantar dan stay bersama2 dia di sana.

Dirumah pengasuh Dalila tu, dah ada 2 orang (1 baby girl umur 1 tahun, dan seorang lagi cucu pengasuh, umur sebaya Dalila) so Dalila disana kadang2 ada ter'bergaduh (alah..budak2 main..biasalahkan) masa kongsi mainan. Kadang2 mereka 'okey' - mahu share main bersama..kadang2 sifat 'ingin mengawal/memiliki' sesuatu tu pun ada juga. Yang dasyatnyer..Dalila ni akan pukul/cubit cucu pengasuh tu..sampai budak tu menangis. Dengan baby yang umur 1 tahun tu pun Dalila tak "ngam" juga..sebab baby tu selalu nak rampas mainan dari tangan dia..(dari cerita MIL dan pengasuh tu)..so bila baby tu merangkak datang dekat dalila.. dalila lari..pastu bila orang tanya sekarang.."suka baby tak?"..dia akan balas.."tak suka baby"

Hai...harap2 'cepat lah pergi' perangai "tak mahu ke rumah pengasuh" dia tu. Susah hati kami, sebab menyusahkan MIL lama2.

Entry fresh dari opis..so tak de gambar yer kawan2. Harini pun tak dapat nak access apa2 serve lagi :(
oppss..today is my husband birthday! Happy birthday Abah!! semalam tak sempat nak buat entry..ngantuk sangat!



10 comments:

Gieyana said...

mula2 mmg mcm tue..lama2 nnt Dalila ok la tue..

chekna @ mama ziyad said...

biasa dok ngan ibu, bila dah kena dok ngan babysitter, ambik masa skit la nak sesuaikan diri.. lama2 esok ok la tu...

SyidaGorjes said...

happy birthday abah!
ala.....yg dah 3thn ulang alik hantar pegi nursery ni pun ada anginnya jugak.

=sz= said...

dalila dah biasa dok sorang kat umah teman mak dia kan...

BabyIntan said...

Wooo dalila boleh tahan ye...hee hee.

Takpe nanti pelan2 diorang dah geng, ok lah tu...mula2 je mcm tu, insya'Allah ok nanti :)

BTW happy busday tp ur encik hubby :)

Latest two entries:
Safi Rania Gold
Art Time With Arissa The Painter!

waniewadec said...

akan ambil masa sket, syaurah pun dulu dlm 2 minggu...kalo tak mesti nangis time antar...tp pengasuh pandai pujuk

Ummi Salsabila said...

Biasalah bdk2 kak min.mmg camtu..adik beradik kat ni pun sama je camtu.hehehe.

hope dalila suka lah pi umah pengasuh..lama2 ngan la tu..

ibu_BatRiSya @wardah said...

waa dah keje..
all d best!

noie said...

happy beday!! semoaga pjg umur dan dimurahkan rezeki

Dayah @ Real Ummu said...

Min, ofis yg kat sunshine tu ka? nanti boleh la kita lunch date together gether..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...