nak join? klik banner ni yer

Thursday, December 16, 2010

@ Result "Double Line" untuk 6 minggu Saja :(

 Kalo ada yang perasan, sejak awal bulan Dis ni, blog saya ni agak sepi jer.. tak berupdate seperti selalu. Nak tahu kenapa? sebabnya saya baru mengalami keguguran, kandungan yang tidak disangka-sangka..setelah bulan lepas, yang begitu banyak dugaan buat kami sekeluarga (eksident kereta dan Dalila warded).

Bila di kira2 kem,bali..saya telah hamil semasa terlibat dalam kemalangan kereta tempoh hari, 2 hari selepas kemalangan pulak..saya pergi mengurut, satu badan sakit2 lepas eksident tu. Masa sedang menjaga Dalila di hospital haritu memang teringin sesangat nak makan asam dan sewaktu dengannya. Tak terpikir pulak yang itu petanda nak yang saya tgh preggy.. Masa di hospital..teramat lah stress bila blood count darah Dalila "menurun" pada ujian darah Dalila yang kedua. Sedih sampai nangis2 call family dan kawan2 yang terdekat. Bila dah boleh keluar hospital..memang terasa "lain sikit" kat badan ni..antaranya sakit bawah perut yan teramat..sakit kepala..selalu pening2.. tapi waktu tu (minggu tu) saya sedang menantikan "kedatangan sahabat baik" tiap2 bulan..sebab biasanya paling lewat pun 1-2 hari saja.

1 malam sebelum nak bertolak ke BP, saya bgtau Abah..yg period saya dah lewat beberapa hari.. terus beli pregncy test.. result..ada "double line" kat test kit tu. Esok pagi baru bagitau Abah..Abah suka dan tak sangka. Malamnya kami bertolak ke BP. Dalam bas, saya usahakan agar Dalila tidak duduk atas perut saya. Kadang2 boleh..kadang2 tak boleh elak juga..sebab dia tak mau langsung nak duduk dengan Abahnya.
Kat BP pun saya tak buat apa2 kerja sangat..sebab kekadang terasa pening dan sakit bawah perut saja. So, banyak rehat2 kat bilik/rumah sajalah.

Dalila pulak asyik memerap nak minta  saya dukung, dia tak mahu Abah dukung... macam tu lah sampai dah balik sini dan sampai hari pertama (30 Nov) saya "keluar darah".. petang selepas mandikan Dalila.. (jugak nak di dukung masuk kebilik yer).. tiba-tiba terasa ada keluar sesuatu.. check tengok...ada darah sikit.
Esoknya 1hb still keluar lagi darah dari pagi sampai petang.. gi check kat doktor.. cakap "dah tak nampak kantung dah dalam rahim". Doktor bagi pilihan sama ada nak ambik ubat bagi cepat habis keluar saki baki darah, atau nak buat DnC atau nak tunggu lagi 1 minggu baru datang check semula. Saya cakap nak tunggu lagi 1 minggu..mana tahu darah ni akan stop dan baby dah okey ker(saya harap lah...mana tahu.. ada keajaiban berlaku ker..nampak kantung baby pulak minggu depan).. doktor suruh saya berpantang macam biasa. Darah yang keluar itu juga dikira sebagai darah nifas. saya ingatkan..janin yang masih baru macam saya ni, yang keguguran macam ni (<8 minggu) boleh dianggap seperti darah haid semula..tak payah pantang segala bagai lah.

Saya balik berpantang di kampung halaman saya di kedah..senang, ada mak ayah dan kakak ipar boleh tolong jaga makan minum saya dan Dalila kt sana. Saya pun bukannya reti sangat apa yang boleh di makan..dan apa yang tak boleh di makan semasa pantang ni.. lagipun, orang cakap pantang orang keguguran ni lagi teruk dari pantang orang bersalin.. tak boleh terlalu sejuk sangat,tak boleh terlalu panas sangat. risau nanti susah nak "lekat" lagi. kalau pantang orang bersalin..nak selalu panas jer badan tu...bertungku bertanggas segala bagai.

Lepas seminggu, datang check lagi..dah confirm tak de kantung dah dalam rahim saya. Buat prenency test lagi kat klinik..sah dah prenent...result dah jadi 1 line dah. Doktor cakap tak perlu buat DnC lagi darah dah tak keluar dah lagi.

Hmm..itu lah sebabnya saya menyepi sejak awal bulan Dis ni. Saya balik berpantang di kampung. Kalu ikutkan due baby tu..Dalila akan dapat adik pada 28 Julai 2011 nanti..tapi apakan daya.. bukan daya saya nak melawan kuasa Allah..semua ini ujian bagi Allah lagi buat kami sekeluarga. Saya redha..



ps: sedih jugak..sebab memang target nak baby 2011.



photobucket

43 comments:

mama rifQy said...

sian sis! sabar ye dear!sume ketentuan tuhan!

dulu..me pon keguguran be4 dapat Iqy..after 6mth,,dapat rezeeki Iqy!!

InsyaALLAH..akan ade rezeki!

sz | m.s.s said...

salam takziah utk min ye...
insyaAllah ada rezeki akan datang ...
jaga diri ye ...

Orked said...

takziah buat ibu arifa..

Nad @ MamaZakwan said...

salam,ibu dalila..
senaseb dgn saya, huhu!saya sempat 'bersama' 7mggu je..sedih sgt2..

http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com/2010/11/hanya-7-minggu-mama-sempat-bersamanya.html

zura@iwan said...

oo ye ke min....maap la kak br tau..apa2 pon min x de rezki lg kan...sbr byk2...

ummiarissa said...

mmm..kena pantanglah kalau macam tu..tapi kata orang tua2 pantang orang keguguran tu lebih berat dari pantang bersalin ni...ikut je lah kata orang tua..selamat berpantang..

AkMa said...

sabar yer..masih ada masa utk capai target nak dapat baby tahun 2011..insyaallah..cuba lg yer..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

banyak2 bersabar k Min, semua ni dugaan moga ada rezeki di lain hari k...

Izan Ishak said...

sabar ye min. mungkin bukan rezki min kali ni. insyaAllah moga ada rezki untuk min lepas ni ye~

Mardiana Alias said...

Sabar ye Min...pantang elok2 ye...Insya allah, Allah tau yang terbaik untuk hamba2-Nya...

ujee said...

InsyaAllah setiap kejadian ada hikmah disebaliknya...

Usaha tangga kejayaan ye...hehehee..

Wan Anis Sorfina said...

get well soon (:
insyallah, Allah gantikan dgn rezeki yg lebih baik.. Dia sayang semua hambaNya..Slmt berpantang

AziE-rAh said...

Salam..
Sabarlah.. Blm rezeki nak tambah family. I'Allah, Allah tahu apa yg terbaik utk ibu arifa.

Ya ALya said...

ya tahu macamana rasanyer keguguran..sebab pernah mengalaminya....

Nana said...

adoi..ngeri dgr kisah keguguran
sy penah mengalami....
msk 2mhts gugur.
take care ye

ibu_BatRiSya @wardah said...

byk bersabar yer....hmm ade rezeki lain insyaAllah

Dayah said...

insyaAllah, pasti ada rezeki lagi pasni..take care ye..

Nadiah Sidek said...

ya Allah min..patut la pelik je knp min lama tak update..selalu rajin jgk min update blog..

sabar ye min. insyaAllah ada hikmahnya tu. pantang elok2..nanti boleh cuba lagi. jgn stress ye..

Gieyana said...

Sabar byk2 yer..dugaan Allah Taala...setiap yg berlaku tue byk hikmahnya..ada peluang lg utk Min preggy yer..

ibuayahdamia said...

sedihnya awakkkk..

tapi apakan daya...DIA maha lebih mengetahui segalanya..

semoga min lebih tabah...masih muda kan...insyallah masih berpeluang nak dapat baby 2011..amin

mamaacha said...

x perlah...mungkin ada hikmah yg kita x tahu

chekna @ mama ziyad said...

bykkan bersabar, blom ada rezeki lagi.. nway, take care....

Hazlina Shahrel Mummy HK said...

alahai.. sedihnya.. cuba lg nnt yer..

win@momyShaneQeisha said...

sabar ya ibu arifa.mungkin ada hikmah di sebaliknya.mmg sedih kan berpantang,tapi babynya takde di sisi kita...banyakkan bersabar

AshAnas said...

Kak min.... Sabar ya! Insya'Allah, akan tiba kegembiraan kelak... Allah sayang kita.... La tahzan innallaha ma'ana....

mama tisya said...

insya allah ada rezeki lain menunggu...take care ye

SyidaGorjes said...

boleh lagi kalau dalila nak dpt adik by 2011,insyaallah....

YatieJay said...

Oooowhh..patutlah mcm dah lama dan jarang2 update blog.

Takpe, Insya Allah ada rezeki lain kali. Banyakkan berdoa ye...

SYaMiLa said...

sabar yea min...dah tak de rezeki..insya allah arifa akan dapat adik jugak next year... :-)

My recent post "Watermark PERCUMA-Part 4"

Zaidah said...

sabar yer min....insya Allah klu dah memang tu ketentuanNya...kena terima..semoga rezeki berikutnya akan menyusul...jaga kesihatan...

Ibu Ayra said...

takziah min... patutla sunyi ja blog nih... byk2 sabar...hanya Dia yang tahu apa yang terbaik untuk kita...

10 said...

la... ciannya... sabar byk2 ya kak min... mgkin terlampau letih kot...

ZiE FAUZi said...

sabar banyak2 yer kak min.. belum rezeki dalila nak ada adik..

apa2 pun jaga diri elok2 yer kak min..

rynas said...

ohh tak perlah..maybe ada rezeki lain pulak. take care yer..

Farra Dhelina said...

salam sis..alamak..maaf..baru je tau ni..bsabar lah ye..

insylh, ade rezeki lagi allh akn bagi..yg ptg jg diri & kesihatan..

ibu WaWa said...

sabarlah Min. Allah lebih tahu apa yang terbaik buat kita.
Besar betul ujian Allah kepada Min sekeluarga.
Percayalah Allah beri ujian sebegini sebab Allah nak beri rahmat yang lebih besar kepada Min sekeluarga.
Jangan putus asa, cuba lagi ye. Min masih muda.
Yang penting jaga kesihatan baik2.

♥Azie♥ said...

salam kak min...

sabarla yer..cuba lagi mudahan rezeki akak murah 2011 nnt ..

mamaMUHAMMAD said...

salam ibu..takziah sy ucapkn..ALLAH lebih mengetahui segalanya..patutla sunyi je rumah.insyaallah rezeki bertmbah next year..
p/s; waaa....tahutnya nak deliver lagi..sakit..tu yg x ready nak tambah anak..hehe..gud luck ye

Ema said...

Sabar ye... ada hikmah tu...

Ummi Eisya said...

sabr ye min..lepas ni usaha lagi ye..sempat lagi utk keluaran 2011 nanti..

aku doakan ko dapat baby lagi..amin...

lepas ni ko kena lebih jaga la klu prengt sebab ko dah 2 kali gugurkan..

klu blh jgn dukung dalila tu..aku dlu masa memula mmg tak dukung pun..klu dia nangis nak dukung aku duduk dan peluk cakap kat dia yang kita sakit..lelama eisya faham..

mamaMUHAMMAD said...

bnykkn2 rehat..tido kaki letak bantal tinggi2..insya'allah allah permudahkan segalanya

Momma Mia said...

Sabar yer Min. Bleh usaha lagi.
Semua tuh ada hikmah... InsyaAllah 2011 akan dapat baby. Caiyok2 ek.

kakyong said...

kakyong baru jalan2 sini. dok tgk n3 lama yg terlepas.. nampak nya kakyong memang betul2 terlepas berita ni..

harap2 nya Min dah semakin sihat & bersemangat macam selalu.. Insya Allah, ada nanti baby baru utk tahun 2011.. kakyong dulu pun masa 1st time pregnant gugur juga masa minggu ke 6-7 gitu.. tapi sebulan lepas tu terus lekat pulak.. dpt la fikri.. Insya Allah, dont worry.. rezeki tu pasti ada..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...