nak join? klik banner ni yer

Thursday, September 13, 2012

Soya hitam

1st time cuba beli dan minum air soya hitam ni. Sedap rupanyer..


Khasiat Kacang Soya Hitam

Semua soya bagus untuk kesihatan jantung, Cuma soya hitam mempunyai keistimewaan dan khasiat yang tersendiri iaitu dapat meningkatkan daya ingatan dan fikiran . Kenapa ? Kacang soya hitam kaya dengan antosianin , iaitu sejenis antioksidan yang telah terbukti dapat memperbaiki fungsi otak. Setengah cawan soya hitam mengandungi 8 gram protein dan 7.5 gram serat dan rendah kalori. (sumber: arab-families)

Yang ni pulak dari sumber : unikversiti: Kajian yang dilakukan oleh saintis dari Korea menemui pengambilan kacang soya hitam (Glycine soja) secara teratur akan mencegah risiko trombosis, pembekuan darah yang boleh mengakibatkan kematian. Kacang soya hitam juga mengandungi asam alpha linoleat, jenis asam omega-3 yang mengurangi risiko penyakit jantung.

Kacang soya hitam mempunyai kandungan protein yang bervariasi antara 37-41 %, serta kandungan lemak 11-21 %. Kandungan asam mino glutamate pada kacang soya hitam sedikit lebih tinggi dari pada kacang soya kuning, kerana itu rasa kacang soya hitam lebih gurih di bandingkan kacang soya kuning.

Berdasarkan penelitian yang disampaikan oleh para ahli , kacang soya hitam (Black Soya) memiliki banyak manfaat antara lain untuk menurunkan berat badan, mengurangi kadar kolesterol LDL, melindungi dari diabetes type 2 bahkan sangat berguna untuk wanita.

selamat mencuba....

6 comments:

Nad @ MamaZN said...

tak penah tau plak kewujudannya..
huhu!
nk try :)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

ingat soya putih jer...tq for info.

Alin Marlini said...

x penah rasa lagi...mesti sedap

♥Cik Puan♥ said...

Salam akak masih ingat saya lg..aziezam blog...saya dah ubah blog baru...dah besar anak dara sulong akak yer...follow

nurul said...

Tapi hati2 dengan kacang soya. tak semua soya selamat.
Kene tau penanaman die bagaimana

Puan Salmi said...

Salam. Saya dah pindah blog baru. Blog lama dah deleted. Sudi2 lah follow di sini pula yer!

http://fizumie.blogspot.com

Love : Mamaa Aliff & Adam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...