nak join? klik banner ni yer

Saturday, August 25, 2012

Cerita raya aidil fitri 2012

Alhamdulillah, tahun 2012 ni syok beraya sebab ada ahli keluarga baru, arifa syaakirah. Excitet nk bawa dia kenal2 dengan sanak saudara sambil kutip duit raya :p. Tahun ni abah ajak beraya kat kg saya kat kedah dulu (*jerit yey sambil buat lompat bintang).

Kakak ipar ajak buat dodol dan bakar lemang kt rumah mak pada mlm raya.Besttt.. Riuh kt rumah mak sampai ke tengah malam. Sambil2 tu anak2 sedara sibuk main bunga api dan mercun. Si Dalila pun dah makin berani main bunga api.. Kalau dulu takat berani tengok jer. Abg saya yg kerja kt sempadan bukit kayu hitam lah selalu di pen'sponser mercun & bunga api tiap2 tahun. Satu gundi besar dia beli. Tq pakcik!! kata dalila.

Raya pertama, beraya sekitar dalam kampung saja. Konvoi 2-3 buah kerata. Raya ke-2, braya ke perlis, area Jelompok-Simpang Empat-tok pulau. Raya ke-3 pagi dah bergerak balik penang. Sambung beraya side Abah pula. Hari Jumaat kasi anak2 rest jap, we all x p beraya mana2. Kasihan tgk diorang tido tak menentu time beraya, tido sekejap2 je. Syaakira yg baru usia nk jejak 3 bulan ni, alhamdulillah x meragam masa dirumah org. Tido jer atas bantal dia tu.

Gambar raya? Nanti saya upload, semua masih dalam kamera.

************ WAZE App**********
Nak citer cikit tentang waze, software ala-ala GPS yg boleh kita download ke handfon kita untuk memudahkan pemanduan.
Kami balik raya ke kedah aritu, bertolak petang sehari sebelum raya, mmg lah jem dengan kereta banyak ya amat..sib baik ipon ada software waze ni, boleh tahu apa yg ada kt depan laluan/jalan kita. Application ni bergantung dgn pengguna waze lain yg tolong update situasi jalan tu. Contohnya, ada eksiden ker, jalan2 yg jem ke kat depan nun, leh kita plan jalan alternatif lain. Leh jimat masa dan kita juga boleh bersedia mental dan fizikal bila ada pengguna waze yg lain tolong update situasi jalan berkenaan. Cubalah!!
kalo guna iphone, nk download waze ni free saja. Sharing is caring :)

4 comments:

Gieyana said...

bestnyer bila beraya berconvoi kan..:-)

selamat hari raya maaf zahir batin min..:-)

Gieyana said...

oh Min..kat Blackbery pon leh download application nie..:-)

mariaariffbaby.com said...

salam aidilfitri

nanti update yer pic raya!

hohoho..thanks also for update apps ni..nak download gak kat BB :D

ibu_Arifa said...

to Gieyana: Terima kasih kak Gie. selamat hari raya, maaf zahir batin juga buat kak Gie sekeluarga :)

to mariaafiffbaby.com: salam hari raya dear! pic raya akan menyusul nanti. selamat ber waze yer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...